Skip to main content
Selepas SPRM Beritahu Ada Senarai Nama, Ini Kata2 Presiden Seniman Zed Zaidi Buat Selebriti

PERSATUAN Seniman Malaysia (Seniman) menggesa selebriti yang berasa ada kaitan dengan kegiatan 'cuci' duit h4ram diperoleh daripada sind1ket penipuan Macau Sc4m serta jvdi dalam talian tampil memberi kerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasu4h Malaysia (SPRM) seperti diminta.

Presidennya, Zed Zaidi berkata, selebriti terbabit perlu ada sikap bertanggungjawab jika rasa ada kaitan rapat dengan perniagaan itu.

SENIMAN gesa mansuh kewarganegaraan Namewee

"Tampil untuk serah diri bagi memberi kerjasama. Ia lagi baik dilakukan secara suka rela kerana boleh nampaklah artis-artis yang berkenaan itu bertanggungjawab.

"Jadi, untuk benda yang berkait rapat seperti ini, sesiapa artis terb4bit atau berasa nama mereka mungkin ada boleh menghubungi SPRM untuk dapatkan maklumat lanjut atau tampil secara sukarela," katanya.

Menurut Zed, biar sikap tanggungjawab dilakukan selebriti berkenaan boleh menjadi contoh kepada komuniti dan masyarakat.

Katanya, dalam soal tanggungjawab ini, mana tahu jika berlaku dalam masyarakat atau komuniti pula, mereka yang terbabit itu akan tampil memberi kerjasama secara suka rela.

Mengulas soal imej artis yang mungkin tercalar, Zed berkata, memang lvmrah selebriti tidak terlepas daripada orang suka dan tak suka, apatah lagi jika terpalit dengan perkara sebegini.

"Sebelum kes ini pun, ada juga golongan artis terbabit dengan 'al0ng' dan d4dah. Apapun, tak perlu berasa m4lu kerana kerjasama diberikan itu boleh jadi contoh tanggungjawab pada masyarakat.

"Kalau kita tak bers4lah, tak perlu rasa t4kut. Dengan keberanian dan sikap tanggungjawab itu, artis boleh jadi ikon kepada orang ramai," katanya.

Zed berkata, pihaknya kini dalam perancangan untuk menganjurkan seminar bersama SPRM sebagai usaha memberi pended4han dan penyampaian maklumat mengenai r4suah kepada selebriti supaya tidak menjadi m4ngsa.

Terdahulu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki memaklumkan pihaknya tidak mahu membuat spekulasi siapa yang akan dipanggil, tetapi siapa yang makan cili pasti rasa pedas.

Beliau berkata demikian berhubung berapa ramai selebriti dan ahli perniagaan yang berada dalam radar agensi terbabit susulan terb0ngkarnya kegiatan 'cuci' duit h4ram diperoleh daripada sind1ket penipuan Macau Sc4m serta jvdi dalam talian membabitkan golongan itu.

Menerusi temubual secara langsung pada slot 'SPRM 360' di MACCfm, Azam mended4hkan sind1ket terbabit menyerahkan wang dalam bentuk tunai kepada individu terbabit untuk 'dicuci' menerusi operasi perniagaan sah.

Macau Sc4m: Tidak kira selebriti atau tidak, mari 'serah diri' ke SPRM sebelum kena panggil

Suruhanjaya Penceg4han R4suah Malaysia (SPRM) mempunyai senarai individu termasuk selebriti dan ahli perniagaan yang dikesan terbabit dalam aktiviti 'mencuci' wang s1ndiket Macau Sc4m.

Ketua Pesuruhjaya, Datuk Seri Azam Baki, berkata individu terbabit diminta menghadirkan diri di SPRM, sebelum dipanggil untuk membantu sias4tan.

Azam Baki: MACC monitored by five independent panels to ensure transparency | Malaysia | Malay Mail

"Saya tidak mahu membuat spekvlasi siapa (selebriti) yang akan dipanggil tetapi sesiapa yang makan cili mesti terasa pedasnya.

"Mereka yang mungkin pernah menerima (dana s1ndiket), sila datang kepada SPRM… jika kita panggil sudah tentu ia tidak berapa cantik. Datang pada kita dan kita akan layan dengan baik.

"Kita sudah ada senarai… namun kita tidak mahu menggunakan ayat menyerah diri, tetapi mahu guna ayat yang paling lembut iaitu tampil kepada kita," katanya dalam temu bual secara langsung menerusi slot 'SPRM 360' di MACCfm, hari ini.

Kenderaan mewah disita oleh SPRM.Kenderaan mewah dis1ta oleh SPRM.

Ketika ditanya mengenai sejauh mana individu terbabit mengetahui pembabitan s1ndiket dalam perniagaan mereka, Azam menegaskan mustahil mereka tidak tahu kerana wang itu biasanya diserahkan dalam bentuk tunai.

"Jen4yah pengubahan wang h4ram ini membabitkan kes4lahan seperti men1pu, rasvah atau mer0mpak bank, yang mana wang itu perlu di cuci.

"Mereka yang menerima wang itu tidak boleh tidak tahu atau berkata mereka tidak tahu.

"Kerana apabila kita si4sat, kita akan si4sat sampai ke mana wang itu berada (diser4hkan). Menubuhkan perniagaan adalah antara cabang wang ini dicuci," katanya.

Sering Pamer Kemewahan Di Media Sosial, SPRM Tahan Datuk Seri Disyaki Terlibat 'Macau Scam'

Sumber: Harian Metro, BHOnline

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.