Skip to main content
Pernah Fikir Nyawa Bayi Tak Panjang, Doktor Terkejut Jumpa Semula Lepas 3 Tahun

Sharing is caring!

Ibu bapa mana yang tak ingin melihat anaknya dilahirkan ke dunia dengan fizikal sempurna dan sihat tubuh badan. Namun ia bukanlah pilihan manusia, jika bayi itu dilahirkan dalam keadaan tidak cukup bulan atau pramatang. Sukar digambarkan, mungkin itulah juga perasaan yang dirasai oleh ibu ini.

BACA : "Nurse Menjerit"-Jantung Ibu Terhenti, Terpaksa Czer Selamatkan Bayi 34 Minggu

Menerusi Facebook, Dr Redza Zainol sempat berkongsi pengalaman sewaktu mengendali situasi bersalin. Melihat keadaan Waiz yang diletakkan dalam inkubator Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU), hatinya cukup tersentuh. Seperti bayi pramatang lain, si kecil ini perlu menjalani pelbagai pemeriksaan seperti paru-paru dan jantung bagi memastikan ia berfungsi dengan baik. Mengimbas kembali detik getir itu, beliau bersama beberapa rakan setugas lain sedaya upaya cuba menyelamatkan bayi berkenaan.

Pernah Fikir Nyawa Bayi Tak Panjang, Doktor Terkejut Jumpa Semula Lepas 3 Tahun 2

Pernah Fikir Nyawa Bayi Tak Panjang, Doktor Terkejut Jumpa Semula Lepas 3 Tahun 3 Gambar Sekadar Hiasan Pernah Fikir Nyawa Bayi Tak Panjang, Doktor Terkejut Jumpa Semula Lepas 3 Tahun 4 Gambar Sekadar Hiasan

Tanpa disangka-sangka, doktor lelaki ini telah dipertemukan semula dengan kanak-kanak tersebut selang tiga tahun kemudian. Jika dahulu tubuhnya berselirat dengan wayar, kini dia sudah membesar dengan sihat. Ikhtibar daripada kisah itu, pakar perubatan berkenaan mengingatkan para ibu bapa di luar untuk percaya bahawa setiap yang dilalui pasti ada hikmah tersembunyi.

Pernah Fikir Nyawa Bayi Tak Panjang, Doktor Terkejut Jumpa Semula Lepas 3 Tahun 5

Pernah Fikir Nyawa Bayi Tak Panjang, Doktor Terkejut Jumpa Semula Lepas 3 Tahun 6 Gambar Sekadar Hiasan

Sumber : Facebook Redza Zainol

Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

Sharing is caring!