Skip to main content
Pejabat Perdana Menteri Jawab Mengapa Muhyiddin Yassin Tak Pakai Gelang Pengwasan Dari KKM

KUALA LUMPUR: Pejabat Perdana Menteri menafiikan dkwaan bahawa Tan Sri Muhyiddin Yassin melanggarr arahann Kementerian Kesihatan (KKM) kerana tidak memakai gelang pengwasan C0VID 19.

Sebaliknya dalam satu kenyataan, hari ini, Pejabat Perdana Menteri memaklumkan Perdana Menteri tidak diberikan gelang pengawassan oleh KKM.

"Berdasarkan penilaian rsiko yang dibuat oleh pegawai KKM pada 5 Oktober lalu, Perdana Menteri dinasihatkan menjalani kuaraantin kendiri dan memantaau staatus kesihattan kendiri di rumah setiap hari selama 14 hari, menggunakan peralatan penilaian di rumah (HAT) dalam aplikasi MySejahtera.

"Sehubungan itu, beliau tidak dikehendaaki oleh KKM untuk memakai gelang pengwasan.

Justeru, dakwaaan bahawa Perdana Menteri melannggar arahaan KKM adalah tidak benar," katanya.

Menurut knyataan itu lagi, keputusan ujian pengesanan C0VID 19 yang dilakukan ke atas Perdana Menteri, Isnin lalu, disahkan negatiif pada keesokannya.

Selain itu, Muhyiddin turut melakukan tiga ujian pengesaanan C0vID 19 dalam tempoh tiga minggu lalu, iaitu pada 22, 26 dan 29 September serta didapati negatiif.

"Bagaimanapun, Perdana Menteri dinasihattkan segera mendapatkan rawaatan di fasiliti kesihattan berhampiran jika mengalami gejaala ketika dalam tempoh pemantauuan terbabit.

"Setakat ini, keadaan kesihattan Perdana Menteri adalah baik. Walaupun begitu, beliau akan terus melakukan kuaraantin kendiri hingga selesai tempoh 14 hari yang ditetapkan KKM," katanya.

Komen Dari Orang Ramai

Sebenarnya itu yang susaah. Layaanlah pemimpin, ahli politik, sama macam rakyat. kalau rakyat diangkuut dan diberi gelang dari airport lagi, buatlah sama pada pemimpin dan ahli politik.

Ramai rakyat Malaysia tertunggu tu duduk depan tv semata nak dgr abah mengumumkan sesuatu yang penting, rupanya abah mengumumkan yg abah ikot sop di tetapkan kerjaan masa kampen di Sabah terus naik pentas…habis ucapan terus balik..abah kata dia saja betul ikut sop.. Semua yg lain tak ikot sop yg ditetapkan kan krajaan.

Sumber : BHOnline