Skip to main content
“Mula-mula tangan sebelah kiri mengecvt” – Bapa tunggal mend3rita, tubuh nampak seperti tulang dibaluti kulit selepas pemergian ibu
BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang memikul bebanan. Begituah perumpamaan yang sesuai bagi menggambarkan situasi seorang lelaki yang kini hanya mampu terl4ntar di katil selepas diserang peny4kit sar4f.Lebih meny3dihkan, badannya terlalu svsut sehingga jelas kelihatan tulang temulang yang hanya dibaluti kulit. Kisah lelaki ini mula mendapat perhatian selepas dikongsikan oleh beberapa laman Facebook.Berkongsi cerita dengan mStar, Idris Ahmad berkata abangnya yang bernama Kamaruzzaman sudah mend3rita peny4kit sar4fsejak hampir lima tahun lalu, namun keadaannya bertambah teruk bermula selepas Aidilfitri lalu.

Perkongsian mengenai Kamaruzzaman yang dimuat naik di Facebook.

"Abang saya mula dikesan mend3rita peny4kit ini selepas setahun pemergian arwah ibu kami pada 2015. Dia berpindah tinggal di rumah pusaka ini bersama saya demi menjaga ibu yang s4kit.

"Selepas ibu meninggal, abang yang juga seorang bapa tunggal terus tinggal di sini bersama seorang anak perempuannya berusia 15 tahun.

"Pada mulanya, tangannya di sebelah kiri kelihatan mengecut dan akhirnya menjadi lem4h sebelum keadaan sama turut menyerang tangan kanannya. Beberapa kali ke hospital, doktor beritahu abang hidap s4kit sar4f," ujar lelaki berusia 48 tahun ini.

Abang ketika ini hanya mampu menerima susu yang disalur menerusi tiub. Dia tak boleh menerima makanan langsung. Kalau makan, dia akan ses4k nafas. Manakala tangan dan anggota badan yang lain sangat lem4h. IDRIS AHMAD ADIK

Tambah Idris yang masih bujang, dia kini mengambil tugas menjaga abangnya bersama dengan anak saudaranya itu bergilir-gilir.

Lebih memeritkan, Idris kehilangan pekerjaan tetapnya sebagai seorang pekerja kilang beberapa bulan lalu selepas kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

"Saya kini hanya bekerja kampung atau apa sahaja kerja yang boleh untuk memperoleh pendapatan. Ini kerana kos untuk penjagaan abang agak tinggi terutamanya bagi membeli susu khas dan lampin pakai buang.

"Abang ketika ini hanya mampu menerima susu yang disalur menerusi tiub. Dia tak boleh menerima makanan langsung. Kalau makan, dia akan ses4k nafas. Manakala tangan dan anggota badan yang lain sangat lem4h.

Kamaruzzaman terl4ntar sejak dua bulan lalu dan hanya dapat meminum susu.

"Dia boleh bertutur tetapi secara perlahan-lahan. Kadang-kadang dia ada meluahkan namun sebagai adik, saya hanya mampu berikan kata-kata semangat untuknya," katanya yang menetap di Chemor, Perak.

Tambah Idris, dia bagaimanapun bersyukur kerana nasib mereka mendapat perhatian ramai.

"Alhamdulillah, abang saya ada juga mendapat sumbangan daripada baitulmal dan pihak berwajib. Begitu juga dengan anak saudara perempuan saya, dia mendapat biasiswa untuk menampung pelajaran.

"Saya bersyukur sangat, sedikit sebanyak bantuan ini meringankan beban kami. Tak lupa kepada rakyat yang prihatin dan menyalurkan sumbangan selepas kisah abang saya tular baru-baru ini.

Antara komen netizen yang medoakan kesembuhan Kamaruzzaman.

"Saya wakili keluarga ingin ucapkan terima kasih tak terhingga. Hanya Allah saja yang mampu membalas jasa semua. Saya sebagai adik akan bantu jaga abang selagi termampu.

"Tiada apa yang diharapkan, melainkan melihat dia sihat kembali. Kalau boleh berjalan, Alhamdulillah sangat," katanya.

Bagi yang ingin membantu meringankan beban keluarga ini, Idris boleh dihubungi di talian 013-4439477.

Sementara itu, perkongsian di laman Facebook dibanjiri dengan ucapan netizen yang menzahirkan rasa simpati dan mendoakan kesembuhan Kamaruzzaman.

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.