Skip to main content
Malaysia Catat Jumlah Tertinggi 317 Kes Baharu, Ini luahan hati Pak Long

Membimbangkan! Malaysia sekali lagi merekodkan kes tertinggi jang-kitan COVID-19 di negara ini apabila sejumlah 317 kes baharu dicatatkan, lapor Awani

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, kesemua kes yang melibatkan jang-kitan dalam negara itu kebanyakannya mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah.

"Kesemua 317 kes adalah kes pen-ularan di dalam negara yang melibatkan 303 kes di kalangan warganegara dan 14 kes bukan warganegara.

"Daripada 317 kes tersebut, sebanyak 37 kes merupakan pengunjung yang pulang dari Sabah.

"Ini menjadikan jumlah kes dilaporkan mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah sejak 20 September 2020 sebanyak 176 kes.

"Penularan tertinggi direkodkan di Sabah dengan 155 kes diikuti Kedah (102 kes) dan Selangor (32 kes)," katanya dalam sidang media di Putrajaya pada Sabtu.

Dr Noor Hisham berkata, sejumlah 121 kes yang pulih hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes pulih sepenuhnya daripada COV-ID-19 sebanyak 10,216 kes.

"Sehingga kini, 29 pesakit positif COVID-19 dirawat di Unit Raw-atan Rapi (ICU) dengan empat daripadanya memerlukan bantuan pern4fasan," katanya.

Berikut luahan hati Ismail Sabri di FB milik beliau

"Pak Long baca semua komen dan ulasan di Facebook, Twitter dan IG Pak Long.

"Pak Long ingin ucapkan terima kasih kepada semua yang memberi pandangan. Pak Long ambil pendapat kalian semua di sudut pandang yang positif dalam melaksanakan yang terbaik untuk kalian semua.

"Pak Long sedar sejak akhir-akhir ini terdapat peningkatan jan-gkitan COVID-19 yang tinggi melibatkan penye-baran utama dari PATI iaitu Kluster Benteng di Sabah, dan melibatkan t4hanan pe-njara iaitu Kluster Tembok, Kedah seperti mana diumumkan Ketua Pengarah Kesihatan.

"Ya, Pak Long tahu rakyat geli-sah, sedih dan mar-ah.

"Namun ketahui lah Pak Long sedang melakukan sedaya upaya Pak Long untuk memastikan setiap rakyat berada dalam keadaan selamat.

"Dalam mesyuarat bersama Perdana Menteri, kita telah buat keputusan untuk terus memperketatkan sempadan terutamanya Pantai Timur Sabah agar PATI tidak mudah lolos untuk m-lakkan jang-kitan kepada rakyat kita. Kawalan, aset, dan anggota di tambah untuk memastikan kese-lamatan semua rakyat Malaysia.

"SOP rentas daerah di Sabah juga dikeluarkan untuk memastikan penularan jangk-itan dapat di kawal dengan sebaiknya.

"Task Force Operasi Pematuhan terus berjalan hingga hari ini, begitu juga dengan Operasi Sanitasi Awam untuk proses sanitasi lokasi-lokasi yang terlibat dalam pen-ularan w4bak COVID-19 di seluruh negara.

"Pak Long jua mohon dari kalian semua.. agar teruskan kawalan kendiri dengan menjaga penjarakan sosial, pakai pelitup muka, dan juga kerap mencuci tangan untuk mel4wan COVID-19 ini.

"Musu-h kita, COVID-19 ini tidak akan hilang selagi vak-sin tidak ditemui.

"Kita hampir berjaya melandaikan lengkungan sebelum ini, tiada sebab untuk kita berputus asa hari ini.

"Salam hormat dari Pak Long. Jaga keselamatan kalian semua.. untuk diri sendiri, keluarga dan masyarakat kita.

Rata-rata netizan mendoakan

"Terima kasih Pak Long dan semua yg sentiasa prihatin kpd rakyat.. Semoga kita semua dipelihara Allah agar drpd virus yg bermaharajalela skrg ini.. Bertambahlah kpd semua frontliners yg terlibat secara langsung atau x langsung dgn pesakit Covid-19

"Ye pak long.. PTI yg masuk kat sabah mmg dah hafal lorong2, ceruk2 lubang tikus yg dorg boleh masuk..sabah da mcm 2nd home dorg da.. Trutama kat Lahad Datu, Tawau, Sandakan n Semporna.. Itu mmg hotspot dorg..hrp dpt laaa halang n tutup terus laluan dorg dri masuk ke kwsn 2 lg

"Pak long kalau tgk statistik kkm hari ni daerah Kota kinabalu suda zon merah tapi hairan sekolah belum ada arahan ditutup..hrp kkm, mkn dan kpm ambil tindakan segera..tq

Dalam pada itu, satu kem4tian berkaitan jangk-itan COVID-19 dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisi-s Kebangsaan (CPRC) setakat 12 tengah hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes kematian meningkat 137 kes.