Skip to main content
Macau Sc4m: ‘Cuci’ duit h4ram, RM100,000 ditemui di rumah pegawai polis, kereta mewah diramp4s

Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pencegahan Rasu4h Malaysia (SPRM) menemui wang tunai RM100,000 di rumah salah seorang pegawai polis yang dit4han semalam dipercayai terbabit dalam sind1ket `cuci duit' dikaitkan dengan perniagaan golongan artis.

Sumber berkata, selain pegawai berkenaan, pihaknya turut men4han enam lagi pegawai dan anggota dalam beberapa siri pen4hanan semalam dan hari ini.

ANTARA kenderaan yang dirampas SPRM dari beberapa individu dipercayai terbabit dalam sindiket `cuci duit' dikaitkan dengan perniagaan golongan artis.

"Seramai tiga pegawai kanan dit4han manakala lima lagi adalah anggota lain-lain pangkat.

"SPRM menemui wang tunai RM100,000 di rumah salah seorang pegawai yang dit4han bagi membantu sias4tan kes berkenaan," katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, hari ini seorang anggota dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor dit4han dipercayai kenalan kepada lelaki bergelar 'Datuk' yang dit4han sebelum ini.

"Dia dit4han tengah hari tadi di IPK Selangor selepas keterangan diambil Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman.

"Anggota berkenaan dit4han bagi membantu sias4tan berhubung sias4tan kes berkenaan dan pembabitannya di dalam kumpulan sind1ket itu," katanya kepada Harian Metro.

Harian Metro sebelum ini melaporkan wujud kegiatan menggunakan populariti artis untuk menjalankan aktiviti 'mencuci' duit h4ram melalui pelbagai usahasama dan perniagaan sah.

Itu antara kegiatan segelintir individu yang disyaki terbabit dengan kegiatan h4ram termasuk perjudian sebelum memerangkap segelintir artis tempatan dengan menawarkan bantuan modal untuk memulakan perniagaan.

Kaedah itu dianggap mampu mengaburi mata pihak berkuasa selain membolehkan keuntungan diperoleh hasil kerjasama pelbagai bentuk pelaburan yang disertai bersama.

Bagaimanapun, kegiatan mereka itu dikesan Bahagian Pencegahan Pengubahan Wang H4ram (AML) SPRM hasil r1sikan dan sias4tan dijalankan sebelum lima individu termasuk seorang lelaki bergelar Datuk dan Datuk Seri dit4han.

Susulan itu tiga lagi lelaki dit4han kemudian bagi membantu sias4tan.

Sumber: Harian Metro, The Vocket, Facebook Kaki Rayap

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.