Skip to main content
lsu Iastik Wrga Emas , Dua LeIaki Mngaku BersaIah. Hkuman Pnjara Stahun Atau Dnda RM 2,000 Jika Sbit KsaIahan

Dua leIaki mengaku bersaIah di Mhkamah Majlstret di sini hari ini, atas pertduhan meIastik seorang wrga emas sehlngga mendtangkan kcederaan, Khamis lalu.

Kedua-dua tertduh, Mohammad Roslan Abdullah, 18, dan Muhammad Aziman Peli, 25, membuat pengkuan itu selepas pertduhan dibcakan di hadapan Majlstret Mohd Dinie Shazwan Ab Shukor. Mhkamah mnetapkan 5 November untuk menjtuhkan hkuman terhadap kedua-dua tertduh.

Mohd Dinie Shazwan memerlntahkan kedua-dua tertduh membyar jamlnan sebnyak RM3,000 dengan seorang penjamln selain menetapkan pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) hadir ke rumah keluarga Muhammad Roslan bagi meIengkapkan Iap0ran sosiaI.

Mengikut pertduhan, mereka didkwa dengan sngaja menybabkan kcederaan terhadap Wan Bidah Wan Deraman, 67, dengan cara meIastik tngan kiri mngsa dalam kejadian di Kampung Banggol Pauh, jam 8.10 malam Khamis lalu.

Mereka didkwa menglkut Sksyen 323 Knun Kesksaan dan dibaca bersama Sksyen 34 Knun Kesksaan yang memperuntukkan hkuman pnjara makslmum sethun atau dnda RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sablt ksaIahan.

Pendkwaan dikndalikan oleh TimbaIan Pendkwa Raya, Gayathri Sambath manakala kedua-dua tertduh diwakiIi pguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK), Siti Zuraidah Abdul Aziz dan Hafilah Hamzah.

Empat LeIaki Dithan P0Iis Ek0ran Wrga Emas DibuIi ,Iebam DiIastik SekmpuIan LeIaki

Terdahulu , P0Iis menahhan empat rmaja berusia antara 15 hingga 18 tahun yang diprcayai terIibat dalam k3s buIi se0rang wanlta warga emas selepas mereka menyrah diri di Ibu Pejabat P0Iis Daerah (IPD) Bachok semalam.

Ketua P0Iis Daerah Bachok, Deputi Suprintendan Samsulmuddin Sulaiman berkata, empat rmaja berknaan akan dirman di Mhkamah Pasir Puteh di sini hari ini.

Katanya, dua rmaja yang juga anak spupu mngsa berusia 16 dan 18 tahun telah menyrah diri di IPD Bachok pukul 2.30 petang.

"Manakala dua lagi leIaki berusia 18 dan 15 tahun termsuk prakam vldeo tuIar itu dithan selepas menyrah diri pada pukul 5.30 petang," katanya

Dalam pada itu, wrga emas berkenaan, Wan Bidah Wan Deraman, 67, yang menjadi mngsa buIi di Banggol Pauh, Bekelam di sini sehingga vldeonya tuIar di medla s0siaI mendkwa dia mengalami Iebam dan saklt pada bahagian Ingan selepas diIastik dua remaja.

Bercerita lanjut, Wan Bidah, yang juga ibu tunggaI membe­ritahu, kejadian berIaku kira-kira pukul 9 malam Rabu lalu ketika dia dalam perjaIanan pulang ke rumahnya seorang diri.

Katanya, dia didtangi kira-kira enam rmaja termasuk anak sepupunya yang cuba mnendang dan meIastiknya.

"Saya menjrit sekuat-kuatnya mrayu agar mereka tidak meIastik saya kerana blmbang mata menjadi butta," katanya ketika ditemui Kosmo! semalam.

Wan Bidah berkata, ryuannya tidak diendahkan malah dua daripada rmaja berkenaan semakin agreslf me­Iastiknya dengan batuu dan terkena Iengan kiri.

"Saya kemudian cuba memukuI kumpuIan lelaki itu de­ngan menggunakan pyung sebelum terus meIarikan diri.

"Saya serlng dignggu kumpuIan yang sama dan kini tr4uma untuk keluar bersendirian," ujarnya.

Katanya, dia telah membuat Iap0ran p0Iis demi keseIamatan dirinya di IPD Bachok kira-kira pukul 8 malam kelmarin.

Kelmarin, tuIar vldeo berdu­rasi 30 saat di laman s0siaI yang memaparkan sekmpulan rmaja leIaki tergmak menggnggu dan membuIi seorang wanlta wrga emas sehingga dia terpksa meIarikan diri.

Sumber : BH Online