Skip to main content
Lelaki Bantu Rakan Kena Str0k, Sekali Dapat Call Dari Isteri Lepas Angkat Sahabat Masuk Kereta

Nama Hafiz Mahamad bukanlah asing kalau korang aktif di Instagram. Pemuda ini sering kali menjadi sebutan sejak beberapa tahun lepas, malah ada yang melabel Hafiz lelaki romantik kerana selalu surprise isterinya, Syafiqah Aina sejak mereka belum bernikah lagi.

But this time, Hafiz menjadi bualan netizen bukan kerana isu romantis sebaliknya nilai persahabatan yang kuat ditunjukkan oleh usahawan kosmetik ini.

Nama Hafiz Mahamad bukanlah asing kalau korang aktif di Instagram. Pemuda ini sering kali menjadi sebutan sejak beberapa tahun lepas, malah ada yang melabel Hafiz lelaki romantik kerana selalu surprise isterinya, Syafiqah Aina sejak mereka belum bernikah lagi.

But this time, Hafiz menjadi bualan netizen bukan kerana isu romantis sebaliknya nilai persahabatan yang kuat ditunjukkan oleh usahawan kosmetik ini.

"MasyaAllah, menangis saya melihat peng0rbanan seorang sahabat."

Ramai netizen yang tersentuh dan akui sebak selepas mereka tonton video pendek Hafiz muat naik di Instagram tu. Rata-ratanya mendoakan sahabat baik Hafiz serta berharap mereka juga ada hubungan persahabatan sebegitu dengan kawan masing-masing.

Dapat Berita Isteri Gu-gur

Personaliti media sosial dan usahawan Hafiz Mahamad redha selepas menerima berita isteri kesayangannya, Syafiqah Aina mengalami kegu-guran.

Menerusi perkongsian Hafiz di akaun Instagram miliknya, Hafiz memaklumkan menerima berita sedih itu ketika dia berada di Kelantan untuk membantu sahabat baiknya yang jatuh sakit.

"Aina surprise saya minggu, katanya dah dua bulan hamil. Gembira sangat rasa, tambah pula Dr kata scan ada dua kantung.

"Andai kata betul kembar, lelaki saya namakan Haikal Aris dan perempuan tak fikir lagi. Sujud syukur dan teruja sangat sebab puteri sulung saya bakal dapat adik. Tapi…

"Semalam, waktu saya tengah bantu sahabat. Selepas angkat sahabat yang sakit semalam masuk dalam kereta dan terus terima panggilan dari Aina sebab dia pergi buat pemeriksaan.

"ABANG, ANAK KITA DALAM KANDUNGAN DAH TAK ADA"

"Saya tak tahu nak react apa, saya tengah bantu sahabat saya dalam masa yang sama terima panggilan macam tu, korang boleh rasa tak perasaan saya?" kongsinya.

Bagaimanapun, Hafiz menganggap perkara itu sebagai sebahagian daripada ujian Tuhan kepada dirinya untuk menjadi insan yang lebih baik.

"Saya belajar sesuatu, nak tau apa? Disaat saya terima panggilan tu, Aina kata anak saya dah tak ada dan mata saya tengok sahabat saya tengah tak berdaya depan mata

"Rasa syukur saya terus tinggi, saya tak nak kecewa dan tolak takdir Allah! Ada tu Allah nak tunjuk dan saya belajar untuk redha

"Tipu tak sedih, lagi lagi Aina. Tapi kami yakin, ada benda Allah nak bagi lagi, kami yakin sangat. Sebab berita tu saya terima dalam waktu saya tengah bantu orang.

"Andai kamu lelaki. Daddy namakan kamu Haikal Aris. Haikal Aris, kamu pergi dulu dari daddy dan mummy.

"Kamu tunggu kami di syurga, pimpin kami nanti sayang. Ada sebab Allah ambil kamu di usia kamu dua bulan dalam kandungan.

"Sebak daddy menulis ni. Sayang, pimpin daddy mummy dan kakak kamu nanti di syurga. Selagi masih hidup, daddy bekalkan rezeki keluarga kita dengan rezeki halal sayang.

"Ini semua satu cerita untuk Allah mengajar saya sekeluarga menjadi kuat lagi dan sentiasa ikhlas dalam usaha.

"Mummy, terima jagakan anak kita dalam kandungan dua bulan dan terima kasih surprise daddy last week.

"Abang happy sayang sebab anak itu anak yang tunggu kita di syurga. Terima kasih @syafiqahaina," coretnya

Dalam pada itu, Isteri beliau juga meluahkan kesedihan yang sama

"Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kami"-Syafiqah Aina

"Aina tahu ujian Aina mungkin tak seberat orang lain. Tapi tipula tak sedih kan. Dalam sedih Aina redha & bersyukur sangat sangat sebab Aina percaya banyak benda yang tak baik Allah cuba jauhkan daripada Aina

"Walaupun Allah dah kata kalini tak ada rezeki, tapi Aina bersyukur sebab sebenarnya terlalu banyak rezeki dalam berbagai cara, bentuk Allah kurniakan pada Aina & famil

"Semoga Anak Syurga ini akan memimpin & kurniakan Syafaat pada Mommy, Daddy & Kakak Raisya masuk ke Syurga Firdaus Allah yang tertinggi

"Doakan Allah permudahkan segala urusan Aina, sebelum sekali lagi kena serah diri dekat hospital (sebelum ni serah diri sebab Raisya taknak keluar dari perut Mommy) kalini Anak Syurga ni pula  hehe

"Doakan juga segala perkara lain Allah mudahkan, Allah kurniakan kesihatan & kesembuhan kepada segala penyakit yang ada pada Aina & family 

Terdahulu, Hafiz menjadi tular selepas beritanya yang sanggup pulang ke Kelantan sebaik sahaja mendapat berita mengenai keadaan rakan baiknya yang jatuh sakit semalam (1 Oktober 2020).

Hafiz telah meninggalkan segala kerja di Kuala Lumpur dan bergegas ke kampung halaman untuk membantu rakannya.

Hafiz merupakan suami kepada personaliti media sosial terkenal, Syafiqah Aina.

Hafiz dan Aina telah mendirikan rumah tangga pada 24 November 2017.

Pasangan ini menerima kedatangan cahaya mata, Raisya Arisa pada 25 Jun 2019.