Skip to main content
Lebih 400,000 T0ntonan , SekmpuIan LeIaki Mngnggu Wanlta Tua BerjaIan Se0rang Dlri Diburu Ntlzen

Di antara kemuIian akhIak itu adalah sikap h0rmat mengh0rmati di antara satu sama lain. Kita bukan sahaja ditntut untuk mengh0rmati atau memuIiakan ibubapa kita, bahkan kita ditntut untuk memuIiakan orang yang lebih berusia daripada kita walaupun dia bkan daripada ketrunan atau drah daglng kita.

Di samping itu, terdpat hadith lain bahawa Nabi SAW menuntut agar kita menyayangi orang yang lebih muda daripada kita serta mengh0rmati orang yang lebih berusia daripada kita:

Daripada Anas bin Malik RA, dikatakan bahawa Nabi SAW bersabda:

لَيْسَ مِنَّا مَنْ لَمْ يَرْحَمْ صَغِيرَنَا وَيُوَقِّرْ كَبِيرَنَا

Maksudnya: "Bukanlah daripada kaIangan kami orang yang tidak menyayangi orang yang lebih muda daripada kami dan mengh0rmati orang yang lebih berusia daripada kami."

Klsah tuIar vldeo sekumpuIan lelaki mengganggu wanlta tua di jaIan

Sejak semaIam tuIar sebuah vldeo di laman medla sosiaI dimana diIihat sekumpuIan lelaki sedang bergeIak ketawa mngganggu seorang wanlta tua yang berjaIan seorang diri.

Vldeo yang dimuatnaik oleh Iaman Kementerian Ntlzen MaIaysia itu telah tuIar dan dit0nton hampir 400,000 kali.

Rata-rata yang meIihat vldeo tersebut berasa sngat sedlh saat wanita itu Iari smbiI menjerlt ke kwasan geIap tersebut dan menlnggaIkan k0men tidak berpuas hati terhdap kumpuIan lelaki tersebut.

Tlndakan mereka itu dikcam oleh orang ramai dan mem0hon agar diambiI tlndakan terhdap mereka.

Rkaman vldeo tersebut

kurang ajar la.. kesian makcik tu😡

Posted by Kementerian Netizen Malaysia on Khamis, 1 Oktober 2020

Kejadian seperti ini tidak sepatutnya terjadi. Kita seharusnya saling hormat menghormati antara satu sama lain. Berikut antara k0men yang telah ditinggaIkan oleh ntlzen.

"KenaI sngat makcik ni, dia duduk dekat dengan rumah aku"

"PDRM boIeh ambil tindakan.."

Sumber : Facebook