Skip to main content
Lagi Staff Sekolah Rendah Dan Anakk Pula Positif C0vid 19, Dua Kelas Ditutupp. Ini Penjelassan Ketua Pengarahh Pelajaran

PUTRAJAYA- Dua kelas di Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presint 8(1), dekat sini ditutupp selamma 14 hari bermula semalam berikutan terdapat jangktitan C0vid 19.

Perkara itu disahhkan oleh Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Datuk Dr Habibah Abdul Rahim kepada Sinar Harian sebentar tadi.

"Dua kelas di SK Presint 8(1) dituttup," katanya ringkas menerusi aplikasi WhatsApp.

Menurutnya, dua kelas yang diarah tuttup itu membabitkkan masing-masing satu prasekolah dan darjah satu.

"Ia ditutup bermula 1 hingga 14 Oktober," katanya.

Terdahulu, tular di laman sossial seorang kakitanggan sekolah berkenaan dan anakknya darjah satu disahhkan positif C0vid 19.

Ia dipercayai mendapat jangkkitan daripada suaminya yang pulangg dari Sabah.

Semalam Kementerian Kesihatan Malaysia mengumumkan terdapat klusster C0vid 19 dikenalpasti di Putrajaya.

Ia digelar sebagai Klusster Selasih yang melibattkan kess indeks berusia 37 tahun dan mempunyai sejarahh perjalanann ke Kota Kinabalu, Melangkap dan Kundasang, Sabah pada 13 hingga 27 September.

Dalam masa sama, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengadakan mesyuaratt pagi tadi bagi membincangkan beberapa perkara terutama rissiko kebolehjanggjkitan C0vid 19 kepada pelajar sekolah.

Timbalan Menteri Pendidikan I, Muslimin Yahaya berkata, mesyuarat yang dipengerusikan Menteri Pendidikan, Dr Mohd Radzi Md Jidin turut membincangkan tentang kessan C0vid 19 kepada pihak sekolah.

"Saya yakin keputusan (mesyuarat) hari ini berhubung penutuppan beberapa sekolah yang disyorkan KKM (berikutan peningkatan kess C0vid 19 semalam)," katanya ketika ditemui Sinar Harian selepas Majlis Dialog bersama Penjaja Pasar Jerami Parit 14, Ban Kenal, di sini hari ini.

"Mana-mana kawasan yang mempunyai peningkkatan dari segi jangkittan C0vid 19 akan diputtuskan pihak KKM dan MKN," katanya.

Sumber : SinarHarian