Skip to main content
Kess C0vid 19 Naik Kerana PRN Sabah, Zahid Hamidi Minta Maaf Kepada Rakyat Dan Petugas. Ini Kata Kata Beliau

KUALA LUMPUR – Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memmohon maaff bagi pihak partinya kepada rakyat Malaysia dan petugas barisan hadapan berikutan peningkatan penularan wabak C0vid 19 akibat Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang diadakan baru-baru ini.

Berikutan itu beliau meminta ahli dan jentera BN pada PRN Sabah mematuhi Prosedur Operasi Standard Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sebanyak 260 kes baharu jangkittan kess C0vid 19 dilaporkan hari ini, bilangan kess hari ini adalah kedua tertinggi yang pernah direkodkan di Malaysia selepas 277 kes baharu direkodkan pada 4 Jun lalu.

Bagaimanapun, menurut Ahmad Zahid yang merupakan Presiden UMNO, pilihan raya yang diadakan di Sabah itu bukan pilihan BN.

PRN Sabah diadakan berikutan tindakan bekass Ketua Menteri, Datuk Seri Shafie Apdal membubarrkan Dewan Undangan Negeri pada 30 Julai lalu apabila Tan Sri Musa Aman menyatakan beliau memiliki majoriti mudah untuk membentuk kerajaan negeri baru di selepas mendapat sokongan mencukupi daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Malaysia pernah mencatatkan kes C0vid 19 tertinggi pada 4 Jun 2020 iaitu sebanyak 277 kess, yang mana 270 adalah dalam kalangan bukan warganegara daripada Depott Tahhnan Imigrresen (DTI) Bukit Jalil.

"Dengan 260 kes positif dicatat pada hari ini, ianya merupakan kedua tertinggi pernah dicatatkan di Malaysia setakat ini.

Ini sememangnya angkka yang merisaukkan. Bilangan kess ketiga tertinggi pula dicatat pada 26 Mac 2020 iaitu semasa Perinttah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa 1, iaitu sebanyak 235 kess," kata Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Berdasarkan kes hari ini, jumlah kess akttif dengan kebolehjangkkitan adalah 1,334 kess.

Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada 260 baharu yang dilaporkan, satu adalah import yang telah mendapat di luar negara yang melibatkan bukan warganegara mengembara dari United Kingdom.

Kess itu dilaporkan di Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. Daripada 259 penularan di dalam negara, 129 kes adalah warga asing.

Menurutnya, daripada 259 kes tersebut juga, sebanyak 31 kes mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah, sekali gus menjadikan jumlah dilaporkan mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah sejak 20 September 2020 adalah sebanyak 119.

Sehingga kini, terdapat 20 kess positif C0vid 19 yang sedang dirawwat di Unit Rawattan Rappi (ICU), yang mana tiga memerlukan bantuuan pernafassan.

Adalah dimaklumkan bahawa tiada pertambahan kess kemtian.

"KKM mengambil maklum pengumuman hari ini oleh Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengenai pelaksannaan Kawalan Rentas Daerah di seluruh negeri Sabah yang akan berkuatkuasa mulai jam 12.01 malam 3 Oktober 2020 sehingga 16 Oktober 2020.

"Pada masa yang sama Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) di empat daerah iaitu Tawau, Lahad Datu, Kunak dan Semporna yang diumumkan sebelum ini kekal berkuatkuuasa seperti biasa," katanya.

Beliau berharap pendekatan ini akan membantu mengawal situasii di negeri Sabah.

Pada masa yang sama, KKM dan agensi-agensi berkaitan akan berusaha sedaya upaya bagi mengawal seluruh Malaysia dan kerjasama semua pihak adalah amat diperlukan.

Sumber : MalaysiaGazette