Skip to main content
Kes Macau Sc4m Guna populariti artis untuk ‘cuci’ duit h4ram. Anju Mula Bersuara

Semenjak dua menjak ini, kecoh di media sosial tentang berita pasangan selebriti terkenal, Shuib dan Siti Sarah yang dipanggil SPRM untuk memberi keterangan berhubung kes penggubahan w4ng h4ram.

Menurut Berita Harian, Shuib telah disoal siasat selama 23 jam, namun mujurlah dia dan isterinya tidak dit4han reman

Anju Mula Bersuara

"Salam pagi ni aku nk ceramah sikit! Dgn macam2 case yg terjadi sekarang kita patut berayukur dgn hidup kita ! Kita usaha slow n steady ok kita kasi semangat to one another if not aku boleh jerit kat telinga kau hari2 kasi semangat

"Yang masih jual burger diluar sana jangan khuatir, jangan putus asa.Semua orang mahu rasa hidup mewah, pakai BMW

Nasihat Anju lagi, kita perlu yakin dengan diri sendiri dan berusaha mencari rezeki yang halal.Anju jadikan mak mertua dia sebagai kawan baik.

Jika dia mempunyai duit lebih, Anju lebih gemar belanja mak mertua dia dan dia tidak perlukan kawan yang palsv

Mengambil contoh kes Datin Alya, selepas apa yang terjadi kepada dia,semua kawan-kawan sudah buang segala gambar yang berkaitan dengan Datin Alya

Di akhir video, Anju mengajak semua untuk mulakan hari dengan mencari rezeki yang halal

Susulan daripada siasatan melibatkan pasangan artis tersebut, SPRM kini katanya sedang menyia-sat si-ndiket Macau Scam dan judi dalam talian yang disyaki 'menc-uci' ratusan juta ringgit yang diraih daripada kegiatan mereka dalam perniagaan diusahakan selebriti terkenal tempatan.

Dalang utama sindiket tersebut dipercayai warga China, tetapi mereka menggunakan 'ejen' di Malaysia untuk uruskan pelaburan termasuk mencari perniagaan berpotensi sebagai platform 'membersihkan' wang hasil penip-uan.

"Ejen sindik-et akan mendekati selebriti tanah air dan menyatakan minat melabur dalam perniagaan atau menyuntik modal untuk selebriti berkenaan memulakan perniagaan," kata sumber.

Ejen-ejen besar Macau Scam di Malaysia ni telah dit4ngkap SPRM 3 hari lalu ye. Kat atas tu video pen4ngkapan mereka.

Bagi korang yang tak nak terkena dengan Macau Sc-am ni, lebih elok kalau korang kenal pasti modus operandi mereka betul-betul.

Menerusi perkongsian individu di Twitter bernama Iskandar Danial, berikut antara perkara yang korang perlu tahu tentang sc4m ini.

1. Target market geng Macau Sc4m

Macau Sc4m ini mendapat nama tersebut kerana ia bermula di Macau dan mereka menggunakan teknik Voice over Internet Protocol (VoIP) untuk trick mngsa.

Target market mereka ialah seperti berikut:

2. Berlakon jadi pegawai bank atau polis

Flow Macau Sc4m yang paling common dan korang mungkin pernah terkena ialah bila pemanggil berlakon jadi sama ada pegawai polis atau pegawai bank. Kadang-kadang ada juga yang jadi pegawai SPRM.

Apa-apapun korang sentiasalah berwaspada selalu dengan macam-macam teknik penip-uan sekarang ni. Hari ini mungkin dah terk-antoi, esok-esok mereka akan gunakan cara lain pula untuk meni-pu.