Skip to main content
Kenapa ‘Abah’ Tidak Pakai Gelang Pink Ketika Kuar4ntin 14 Hari. Ini Jawapan PMO..

Kuala Lumpur: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak diberikan gelang pengawasan oleh Kementerian Kes1hatan Malaysia (KKM).

Dalam satu kenyataan, Pejabat Perdana Menteri memaklumkan, berdasarkan penilaian risiko yang dibuat pegawai KKM pada 5 Oktober lalu, beliau dinas1hatkan menjalani ku4rantin kendiri dan memantau status kes1hatan kendiri di rumah setiap hari selama 14 hari menggunakan home assessment tool (HAT) dalam aplikasi MySejahtera.

PM tidak diberi gelang peng4wasan, pantau kes1hatan dengan HAT

Sehubungan itu, d4kwaan bahawa Perdana Menteri melanggar arahan KKM adalah tidak benar.

PM Muhyiddin pantau status kesihatan guna HAT, tidak dikehendaki oleh KKM untuk pakai gelang pengawasan – Pejabat PM@MuhyiddinYassin @KKMPutrajaya pic.twitter.com/AigRqp1pD2

— BERNAMA (@bernamadotcom) October 7, 2020

"Untuk makluman, keputusan ujian saringan pengesanan C0vid-19 yang dilakukan pada 5 Oktober ke atas Perdana Menteri disahkan negatif pada 6 Oktober lalu.

"Selain itu beliau juga melakukan tiga ujian pengesanan C0vid-19 dalam tempoh tiga minggu lalu iaitu pada 22,26 dan 29 September 2020 dan didapati negatif," katanya.

Walau bagaimanapun, beliau dinas1hatkan untuk segera mendapatkan raw4tan di fasiliti kes1hatan berhampiran sekiranya mengalami gejala semasa dalam tempoh pemantauan terbabit.

Kenyataan itu juga menyebut, setakat ini keadaan kes1hatan Perdana Menteri adalah baik dan akan terus melakukan ku4rantin kendiri sehingga selesai tempoh 14 hari yang ditetapkan KKM.

Semalam tular di media sosial gambar Muhyiddin tidak memakai gelang pengawasan ketika siaran langsung menyampaikan perutusan khas situasi semasa C0vid-19.

Image

Image

Antara komen-komen netizen

Sebenarnya itu yang susaah. Layaanlah pemimpin, ahli politik, sama macam rakyat. kalau rakyat diangkuut dan diberi gelang dari airport lagi, buatlah sama pada pemimpin dan ahli politik.

Ramai rakyat Malaysia tertunggu tu duduk depan tv semata nak dgr abah mengumumkan sesuatu yang penting, rupanya abah mengumumkan yg abah ikot sop di tetapkan kerjaan masa kampen di Sabah terus naik pentas…habis ucapan terus balik..abah kata dia saja betul ikut sop.. Semua yg lain tak ikot sop yg ditetapkan kan krajaan.

Sumber: Harian Metro, BHarianOnline, BERNAMA

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.