Skip to main content
Kecoh Syamsul Yusof Naik Angin Dituduh Cvrang, Peguam Ini Tampil Bersuara

SUSULAN keadan rumah tangga pasangan selebriti Syamsul Yusof dan Puteri Sarah Liyana yang didakwa berantakan selepas kedua-duanya dilihat muncul di pejabat agama. Ada pihak yang mengambil kesempatan dan sebarkan berita yang tidak sahih mengatakan Syamsul Yusof cu-rang.

Berita tidak benar itu disebarkan oleh satu channel youtube dan mendapat perhatian Syamsul. Tidak berdiam diri, Syamsul agak berang dengan siaran youtube itu, akan mengambil tindakan undang-undang terhadap channel itu.

Syamsul mengatakan dia sedang hadapai mas-alah rumahtangga dan berita sebegini mengeru-hkan lagi keadaan tanpa memikirkan perasaan orang lain. Dia agak be-rang kerana tidak menghormatinya dan anggap artis sebagai sa-mpah.

Menerusi video itu Syamsul turut menunjukkan muat naik saluran YouTube Cabik Geronong dengan tajuk 'TAK SANGKA! Rupanya Syamsul Yusof Curang dengan Puteri Sarah.

Syamsul memuat naik video memberi amaran kepada saluran YouTube tersebut.

"Anda semua nak main-mainkan saya kan? Berani tulis tajuk macam ini hanya untuk mendapatkan views di YouTube. Saya dah semak dan saluran ini adalah dari Malaysia dan kita akan dapatkan dia punya ID. Too much brother!

"Jangan main-main dengan nama saya. Please stop playing aroung with my fu***g name bro. Sekarang ini dekat saluran YouTube saya tahu anda semua nak dapatkan views apa semua, saya tahu itu kerja anda tapi tolong hormati orang dan juga artis.

"Mereka ada keluarga juga, saya ada anak-anak. Saya dapat Cabik Geronong Channel, nama saluran pun macam apa ntah dia tulis tajuk yang boleh membawa fitnah, boleh membawa kepada kepincangan keluarga saya lagi," katanya.

Bagaimanapun hasil pemeriksaan video yang kandungannya dipercayai mengenai mas-alah rumah tangga Syamsul dan Puteri Sarah Liyana itu sudah tiada di saluran YouTube tersebut

Sebelum ini, isteri kepada Syamsul iaitu Puteri Sarah sendiri yang membuat pengkongsian kata-kata hikmah di Instagram seakan-akan memberi bayangan hubungan mereka berdepan ma-salah.

Puteri Sarah atau nama sebenarnya Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin, 35, memuat naik dua petikan kata berkaitan curang dan tidak setia.

Peguam Ini Ulas Tentang Isu Syamsul Yusof

"Hari ini saya baca beberapa update berkenaan isu pasal kes fi-tnah. Tentang kes Shamsul Yusof hendak saman Youtuber kerana tajuk yang mencetuskan kontrove-rsi.

"Tajuk yang digunakan "Tak Sangka Rupanya Shamsul Yusof Cu-rang dengan Puteri Sarah" Pilihan tajuk begini memang mengundang kontrov-ersi dan penonton. Janganlah begitu. Hormatilah privasi keluarga orang.

"Saya teringat kata-kata oleh Yang Arif Hakim Datuk Balia Yusof Wahi dalam memutuskan kes saman fi-tnah oleh Fazura terhadap Mingguan Warta Perdana.

Pelakon Nur Fazura Sharifudin (kanan), bersama peguamnya Fakhrul Azman Abu Hasan (dua, kanan) berjalan keluar dari Mahkamah Tinggi selepas gagal dalam tuntutan sa-mannya terhadap syarikat penerbitan akhbar tabloid 'Mingguan Warta Perdana' dan seorang wartawan setelah Mahkamah Tinggi di sini, hari ini menolaknya dengan kos. Hakim Datuk Balia Yusof Wahi membuat keputusan itu setelah mendapati Fazura gagal membuktikan wujudnya perkataan mem-fitnah dalam artikel bertajuk "Fazura Rela Dipe-njara", yang disiarkan 29 mei 2005. -Foto BERNAMA

"Sebelum membacakan keputusan kes itu, Balia menasihatkan akhbar seharusnya lebih bertanggungjawab dan bukannya memikirkan tentang keuntungan semata-mata.

"Ini kerana dalam keterangan sumpah, pihak Defendan (Mingguan Warta Perdana) ada menyatakan tajuk artikel dibuat untuk menghasilkan faktor 'wow' bagi menarik minat pembaca'.

"Jadi memetik kata-kata Yang Arif ini. Bertanggungjawablah! Jangan fikir diri sendiri semata-mata dan keuntungan semata-mata.

Gadis Mohon Maaf Dan Mengaku Sebar Fi-tnah Ayam Goreng McD Berulat

"Hari ini juga saya terbaca tentang kes ayam goreng McDonald yang viral kononnya ada ayam yang dibeli berulat.

"Rupa-rupanya ayam beru-lat tersebut sudah dibeli oleh pelanggan ini beberapa hari lalu dan telah pun tercemar. Bukanlah baru dibeli seperti yang kita faham dari pembacaan ciapan ini.

"Pelanggan telah membuat permohonan maaf tetapi kata McDonald "Damage was done". Malahan McDonald juga menyatakan melalui kenyataannya, mereka kini sedang mendapatkan nasihat guaman terhadap netizen dan juga mereka yang repost dan menyiarkan semula twitter tersebut.

"McDonald juga akan mengambil tindakan terhadap pihak yang cuba mencemarkan jenama dan reputasi mereka.

"Hmm. Yang pemilik akaun pun, janganlah bagi salah informasi. Kalau dalam mahkamah ini, kita panggil cuba 'mengelirukan' mahkamah atau cuba menyalaharahkan mahkamah. Istilah ini memang wujud dalam prosiding mahkamah apabila ada usaha-usaha nak 'corner' atau putar belit.

"Perbuatan memutar belit ini ada dimana-mana. Berhati-hati. Kalau menulis dan berkongsi itu, cuba jujur. Janganlah kerana nak viral, macam-macam cara muat naik. Sampai berita-berita palsu pun muat naik.

Memetik dari laporan Mstar bertarikh 10/11/2009:

"Kalau berkesempatan, cuba tonton satu dokumentari The Social Dilemma. Sebuah dokumentari tentang bahayanya media sosial. Bagaimana digambarkan kita pengguna media sosial seolah-olah dijampi atau dipukau oleh media sosial.

"Yang ditemubual ini bukan calang-calang orang. Antaranya adalah salah seorang pencipta like button di Facebook, bekas-bekas jurutera syarikat media sosial terkenal dan lain-lain lagi.

"Kata Tristan Harris, bekas Design Ethicist di Google "Berita palsu di Twitter, 6 kali lebih pantas tersebar dari berita sebenar"

The Social Dilemma – Social media and the (mal)formation of identity – BLOG – Dion Forster – An uncommon path

"Gunakan sebaiknya kelebihan yang kita ada. Teknologi ini banyak membawa kepada kelebihan. Gunakan ia dengan baik, maka Insyallah baik jadinya"-Nor Zabetha

Sedikit info mengenai Puan Nor Zabetha 

Untuk makluman pembaca, Puan Nor Zabetha atau Kak Beth ni salah seorang yang korang boleh follow di Fb beliau ni.

Hampir setiap hari beliau akan berkongsi tips mahkamah, apa hak kita, bagaimana kita nak tangani cyber bu-li, kes sa-man dan sebagainya.

Perkhidmatan beliau memang terbaik. Ramai VVIP pun dapatkan perkhidmatan beliau

Dalam pada itu Syamsul enggan berdiam diri, Syamsul bakal mengambil tindakan undang-undang terhadap saluran YouTube tersebut yang membuatkan keadaan menjadi lebih teruk.

"Seperti yang saya cakap, saya tidak akan berdiam diri lagi. Saya akan saman anda, saya jumpa anda di mahkamah. Ini bukan sebab duit, nak kasi ajar sikit.

"Kalau ada artis-artis lain sebelum ini pernah kena kalau diorang tak berani saman ke ha ni Syamsul saman kau sekarang ni. Saya tak main-main dan tolonglah respek orang lain.

"Orang tengah ada masalah sekarang ni dan korang nak fikir tentang korang punya views, kau tak fikir orang punya perasaan. Kau nak buat macam ni, okay see you in court la," ujarnya

Sementara itu, Syamsul juga akan melantik peguam yang terbaik untuk memberi pengajaran kepada pihak saluran itu.

"Saya akan dapatkan peguam terbaik. Seriously bro, too much! Orang pun ada perasaan juga. come on la respect people. Saya hormat anda, anda hormat saya.

"Saling menghormati, jangan buat kami, artis Malaysia ni like sh** man. Malas cakaplah, see you in court!" tegasnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!