Skip to main content
Jika Ada Drah Tlnggi, Sediakan Minuman Ni Untuk DiamaIkan Guna Dua Bahan Je

Penyakit drah tinggi merupakan antara penyaklt yang berbhaya.Umumnya sesiapa pun tidak terkecuaIi boleh disrang penyaklt ini. Ianya bukan lagi dikatakan sebagai penyaklt orang tua, hatta di usia muda sekali pun andai tidak menjaIani gaya hidup sihat boleh menghldapinya.

Apa yang pasti, k0mplikasi pnyakit drah tinggi boleh berlaku dalam jngka masa yang cepat ataupun lambat. Ia bergntung bagaimana tkanan drah dapat dikawaI oleh psaklt. Sekiranya psakit drah tinggi mempunyai masaIah keslhatan lain seperti kncing manis atau saklt jntung, keadaan ini akan mempercepatkan lagi k0mplikasi.

Jika sudah mempunyai k0mpilasi penyaklt drah tinggi, seseorang itu akan mengaIami tanda-tanda seperti berikut :

Sekiranya ibu mertua atau orang tua anda ada mengalami tnda-tnda dan gejaIa seperti di atas, anda perlu segera membawa mereka berjumpa d0ktor di klinik- klinik swasta, klinik-klinik kerajaan yang berdekatan ataupun Jabatan Kcmasan di h0spital berhampiran untuk mendapatkan pemerlksaan rapi.

Tekanan Darah Normal :

 • Tekanan sistolik anda kurang dari 120
 • Tekanan diastolik anda kurang daripada 80
 • Tekanan Darah Tinggi Tahap 1 :

 • Tekanan sistolik anda adalah antara 140-159
 • Tekanan diastolik anda adalah antara 90-99
 • Tekanan Darah Tinggi Tahap 2 :

 • Tekanan sistolik anda adalah 160 atau lebih tinggi
 • Tekanan diastolik anda adalah 100 atau lebih tinggi
 • Adapun begitu tidak dinaflkan dalam usaha mencari penawar penyaklt drah tinggi ini, orang Melayu umumnya mempunyai banyak petua dan mengamalkan pelbagai jenis ubatan tradisi0nal sebagai satu usaha untuk kembali sihat.

  Ini sebagaimana perkongsian pengalaman oleh Puan Nur Hidayah yang juga merupakan pesaklt drah tinggi. Jom ketahui apa yang diamalkannya dan mana tahu petua ini juga serasi dengan insan yang anda sayangi.

  "Saya nak share petua untuk drah tinggi. Dulu darah tlnggi saya 190 dan sekarang 120. AllhamdulilIah saya amalkan minum jus epal timun."

  Bahan-bahannya ialah 1 biji epal hijau & 1 batang timun sahaja.

  Cara penyediaan :

 • Epal dan timun dip0tong.
 • Masukkan ke dalam penglsar makanan.
 • Klsar sehingga halus dan tapis.
 • Minum jusnya dan amalkan 3x setiap hari.
 • Buah epal merupakan salah satu buah yang digemari oleh kebanyakkan orang. Malahan, knak-knak juga suka makan epal tetapi selalunya epal merah menjadi pilihan. Ini kerana rasa epal merah yang sangat manis dan sedap berbnding epal hijau.

  Namun begitu, bagi pengmar makan makanan masam, epal hijau menjadi pilihan hati kerana epal hijau dapat membntu dalam menjadi penawar drah tinggi.

  Antara kelebihan lain epal hijau, boleh mengurangkan kenclng manis dan memperbaiki sistem pencrnaan kita. Selain itu juga, rasa asam pada buah epal boleh membantu menglmbangi asld asam lambung dari prut selain mengurangkan uIser prut.

  Epal hijau kaya dengan vitamin dan serat terutama pada bahagian kulit yang sangat baik untuk kesihatan dan kecantikan diri kita.Justeru,kita digalakkan untuk mengklsar buah epal bersama kulitnya.

  Bagi mereka yang tidak suka rasa masam pada buah epal itu, anda boleh cmpur dengan timun sebab timun bukan sahaja dapat menghiIangkan rasa masam malah membuat jus itu menjadi wangi dan sedap untuk diminum.

  Jadikan timun sebagai ulam kerana buah timun juga dapat membntu mengurangkan penyaklt drah tinggi. Timun (Curcumin Sativus) adalah satu buah yang dihasilkan dari tanaman merambat yang tumbuh dari biji. Dengan batang berbuIu halus dan memiliki tangkai panjang serta lebar. Buah ini sering dimakan mentah dan disajikan sebagai ulam malah sebagai salah satu buah dalam keadaan rojak. Selain itu, timun juga biasa digunakan untuk masker dan mempunyai khasiat untuk kecantikan wajah.

  Ada beberapa kajian yang menunjukkan bahawa makanan yang memiliki kandungan tinggi kalium, magnesium dan serat boleh menjadi penawar tkanan drah. Namun, tidak hanya itu timun merupakan sumber vitamin A dan K, folat, asam caffeic, siliki, vitamin C dan antioksidan yang dapat membantu menurunkan tkanan drah tinggi.

  Timun juga mengandungi sodium, tetapi kandungan sodium dalam timun sangatlah rendah. Di mana, tubuh memiliki kandungan sodium yang banyak, maka tubuh akan bersrang dengan tekanan drah tlnggi sehingga sukar untuk dismbuhkan. Dengan begitu, adanya kandungan sodium yang rendah timun dapat menjadi penawar drah tlnggi dengan  menceggah dan mengatasi terjadinya tkanan drah tinggi.

  Tidak hanya tinggi kalium dan rndah sodium, timun juga mempunyai manfaat untuk mengawaI berat badan. Mengambil timun dengan rutin dapat menurunkan berat badan dan terhlndar dari masalah 0besiti. Yang mana, dengan turunnya berat badan kemungkinan tkanan drah dalam tubuh akan turun dan menjadi normal.

  Sumber : Sehinggit blogspot