Skip to main content
‘Cuci’ duit h4ram, Ini pula yg ditemui di rumah pegawai polis

Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pencegahan Ras-uah Malaysia (SPRM) menemui wang tunai RM100,000 di rumah salah seorang pegawai polis yang dit4han semalam dipercayai terbabit dalam sindiket `cuci duit' dikaitkan dengan perniagaan golongan artis.

Sumber berkata, selain pegawai berkenaan, pihaknya turut menahan tiga lagi pegawai dan empat anggota dalam beberapa siri pen4hanan semalam dan hari ini.

"Seramai empat pegawai kanan ditahan manakala empat lagi adalah anggota lain-lain pangkat.

"SPRM menemui wang tunai RM100,000 di rumah salah seorang pegawai yang dit4han bagi membantu siasatan kes berkenaan," katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, hari ini seorang anggota dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor ditahan dipercayai kenalan kepada lelaki bergelar 'Datuk' yang dit4han sebelum ini.

"Dia dit4han tengah hari tadi di IPK Selangor selepas keterangan diambil Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman.

"Anggota berkenaan dit4han bagi membantu si-asatan berhubung sia-satan kes berkenaan dan pembabitannya di dalam kumpulan sindiket itu," katanya kepada Harian Metro.

Harian Metro sebelum ini melaporkan wujud kegiatan menggunakan populariti artis untuk menjalankan aktiviti 'mencuci' duit h4ram melalui pelbagai usahasama dan perniagaan sah.

Itu antara kegiatan segelintir individu yang disyaki terbabit dengan kegiatan haram termasuk perjudian sebelum memerangkap segelintir artis tempatan dengan menawarkan bantuan modal untuk memulakan perniagaan.

Kaedah itu dianggap mampu mengaburi mata pihak berkuasa selain membolehkan keuntungan diperoleh hasil kerjasama pelbagai bentuk pelaburan yang disertai bersama.

Bagaimanapun, kegiatan mereka itu dikesan Bahagian Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML) SPRM hasil risikan dan si-asatan dijalankan sebelum lima individu termasuk seorang lelaki bergelar Datuk dan Datuk Seri dit4han.

Susulan itu tiga lagi lelaki ditam4han kemudian bagi membantu siasatan

BERIKUT MERUPAKAN SEMBILAN BUAH KOLEKSI KENDER44N SCAMM3R TERBES4R DI MALAYSIA

Ini antara koleksi kenderaan yang dir4mpas oleh SPRM bagi membantu siasatan yang sedang dibuat oleh mereka.

Antaranya ROLLS ROYCE, Lamborghini, Nissan Skyline, Fairlady, Lexus, Camaro, Vellfire, Alphard, Ranger, Harley Davidson dll.

P/s : macam pernah nampak Ford ranger hitam tu

Rata-rata netizan mula perasan salah satu kereta yang disita menyerupai kereta yang pernah di miliki oleh Shuib, iaitu Ford Ranger Hitam

Anju Mula Bersuara

"Salam pagi ni aku nk ceramah sikit! Dgn macam2 case yg terjadi sekarang kita patut berayukur dgn hidup kita ! Kita usaha slow n steady ok kita kasi semangat to one another if not aku boleh jerit kat telinga kau hari2 kasi semangat

"Yang masih jual burger diluar sana jangan khuatir, jangan putus asa.Semua orang mahu rasa hidup mewah, pakai BMW

Nasihat Anju lagi, kita perlu yakin dengan diri sendiri dan berusaha mencari rezeki yang halal.Anju jadikan mak mertua dia sebagai kawan baik.

Jika dia mempunyai duit lebih, Anju lebih gemar belanja mak mertua dia dan dia tidak perlukan kawan yang palsv

Mengambil contoh kes Datin Alya, selepas apa yang terjadi kepada dia,semua kawan-kawan sudah buang segala gambar yang berkaitan dengan Datin Alya

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami