Skip to main content
Ayah pelajar ini sampai jual motor nk bayar yuran pengajian. Ini reaksi Menteri Pengajian Tinggi

Belakangan ini, laman Twitter dan Facebook penuh dengan luahan rakyat Malaysia yang kec3wa dengan peningkatan kes j4ngkitan Cov1d-19. Peningkatan ini berlaku selepas mereka yang mengundi semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah pulang ke Semenanjung Malaysia tanpa mengamalkan kuarantin selama 14 hari.

Tidak cukup dengan itu, rakyat Malaysia terutamanya pelajar pengajian tinggi seolah-olah 'meng4muk' selepas Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mengeluarkan kenyataan penangguhan pendaftaran secara fizikal.

Berdasarkan arahan yang dikeluarkan, KPT meluahkan rasa prihatin dan khuatir dengan keselamatan para pelajar, maka Intitusi Pendidikan Tinggi (IPT) diarahkan untuk menjalankan pendaftaran secara talian sehingga pengumuman baharu dibuat.

Namun begitu, tinjauan penulis di laman Twitter dan Facebook mendapati arahan KPT ini dilihat tidak diterima baik oleh para pelajar dan ibu bapa. Rata-ratanya menganggap keputusan ini adalah terlalu 'last minute' serta lebih merum1tkan keadaan.

Banyak isu yang diutarakan oleh netizen, antaranya adalah berkenaan bil rumah sewa yang sudah dibayar dan kekurangan wang untuk pulang semula ke rumah meskipun baru sahaja tiba di pusat pengajian masing-masing.

Berikut adalah beberapa luahan para pelajar yang kecewa dengan keputusan mengejut KPT.

"Ayah dah takdok duit nak bagi kakak"

OPEN THREAD: Jika anda pelajar IPT dan terkesan secara kewangan akibat keputusan last minute KPT, reply thread ini dengan senarai kerugian anda (tiket, deposit rumah sewa, tol, minyak etc) dan anggaran total kerugian anda kali ini.

— Injang #RakyatJagaRakyat (@InjangNation) October 2, 2020

Pelajar terpaksa jual telefon bimbit dan stethescope untuk perbelanjaan pengajian.

OPEN THREAD: Jika anda pelajar IPT dan terkesan secara kewangan akibat keputusan last minute KPT, reply thread ini dengan senarai kerugian anda (tiket, deposit rumah sewa, tol, minyak etc) dan anggaran total kerugian anda kali ini.

— Injang #RakyatJagaRakyat (@InjangNation) October 2, 2020

Turut mengalami masalah yang sama, Aiman Psikologi juga meluahkan rasa kecewanya dengan keputusan KPT ini.

Saya baru lepas bayar yuran semester Master saya (yang mungkin ditangguh) hampir RM9,000 in cash, hasil tabungan 2 tahun di samping carian rezeki untuk keluarga

Saya bukan harapkan bantuan, tapi mohon doa daripada sesiapa yang baca ini.

Hanya mahu seseorang tahu penderitaan ini

— Talk From Home 🇲🇾 (@AimanPsikologi) October 2, 2020

Lebih mem1lukan, seorang pelajar berkongsikan kisah bapanya yang terpaksa menjual motosikal dan men4ngguh pembayaran kereta kerana mahu menampung kos perbelanjaan pengajian miliknya.

Namun, segala usaha bapanya seolah-olah sia-sia apabila dia tidak dapat pulang ke pusat pengajian, ekoran arahan baru dariada Kementerian Pengajian Tinggi.

Luahan yang mendapat hampir dua ribu perkongsian itu berjaya menarik perhatian netizen, yang rata-ratanya mahu membantu pelajar itu dari segi kewangan. Pada mulanya, pelajar itu berkongsikan nombor akaun bank miliknya, namun dipadam tidak lama selepas itu selepas ditegur bapanya sendiri.

"Ayah kata dah cukup, jangan amik duit oang lagi"

Semoga semuanya baik-baik sahaja buat kita semua, terutamanya pelajar pengajian tinggi yang terkesan dengan arahan mengejutkan ini. Buat para pelajar yang memerlukan bantuan dari segi kewangan, penginapan atau pengangkutan, ramai rakyat Malaysia yang sudi membantu anda.

Menteri Pengajian Tinggi mohon maaf atas kesulitan pendaftaran pelajar IPT

MENTERI Pengajian Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad membuat permohonan maaf terhadap kesulitan yang dihadapi para pelajar institusi pengajian tinggi (IPT).

"Saya ingin memohon maaf atas segala kesulitan yang timbul dan berharap kita dapat bersama-sama membendung penularan wabak Covid-19 ini," kata beliau.

Noraini berkata, kementerian telah berbincang terlebih dahulu dengan semua pihak pengurusan IPT termasuk Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai agensi utama dalam pengurusan hal ehwal penularan pandemik.

"Saya mengambil maklum rintihan dan keluhan pelajar serta ahli keluarga mereka susulan keputusan pihak IPT menangguhkan pendaftaran fizikal.

"Saya berharap pihak IPT dapat bersikap wajar, bertimbang rasa dan munasabah dalam menguruskan segala hal yang berbangkit berhubung penangguhan ini." katanya menerusi posting di halaman Facebook beliau, pada Sabtu.

Pengumuman oleh KPT.

Menurut Noraini, pelajar yang sudah tiba di kampus boleh terus kekal di kampus masing-masinh sementara menunggu arahan seterusnya daripada pihak universiti.

Bagi pelajar yang masih di kediaman atau kampung halaman masing-masing, beliau berkata, mereka diminta untuk menangguhkan dahulu seketika pergerakan untuk pulang ke universiti.

"Saya berharap kita dapat bersama-sama membendung penularan wabak Covid-19 ini," katanya.

Terdahulu, para pelajar menyuarakan kekecewaan dan rasa tidak puas hati mereka di laman Twitter apabila kementerian mencadangkan IPT mengubah kaedah pendaftaran untuk semester baharu, kepada secara dalam talian.

Menurut kementerian itu, semua aktiviti pengajaran dan pembelajaran juga harus beralih ke platform dalam talian untuk memastikan keselamatan kakitangan dan pelajar. – The Star

Sumber: Lobak Merah, mstar