Skip to main content
Annuar bantah Tok Mat, sekali Nazri suruh masuk PPBM

PETALING JAYA: Pemimpin Umno Nazri Aziz yang menyeru parti itu menamatkan hubungannya dengan PPBM, membidas Annuar Musa yang dilihat menyokong Perikatan Nasional (PN), pimpinan PPBM.

Annuar membantah kenyataan timbalan presiden Mohamad Hasan, Umno mesti mengkaji semula kerjasama dengan PN, yang mengetuai kerajaan negeri pimpinan GRS di Sabah.

"Saya tidak faham mengapa Annuar begitu menyokong Perikatan Nasional, jika dia menyokong mereka sangat, dia boleh pergi dan masuk PPBM," kata Nazri yang juga bekas ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno.

Mohamad berkata, parti itu dipinggirkan di Sabah selepas menjadi parti dominan di negeri itu, dan Umno mesti memikirkan semula strategi politiknya. Tetapi dalam ciapannya di Twitter semalam, Annuar berkata Umno mempunyai peranan besar di Sabah dan hampir semua Adunnya menjadi menteri atau timbalan menteri.

Namun, Nazri mempertikaikan kenyataan Annuar.

"Annuar tidak mewakili Umno dan ahli Parlimennya. Siapa Annuar Musa berbanding Tok Mat (Mohamad Hasan)? Tok Mat mengalahkan Annuar dalam merebut jawatan timbalan presiden, beliau menang, Annuar kalah," kata Nazri.

Annuar, ahli majlis kerja tertinggi, adalah setiausaha agung Barisan Nasional dan bekas ketua penerangan Umno.

Nazri mengulangi ahli akar umbi Umno masih terasa dengan PPBM, senada pendapat dengan Mohamad pada Ogos, ketika beliau beritahu FMT maklum balas daripada akar umbi menunjukkan mereka tidak selesa dengan hasrat PPBM sertai Muafakat Nasional, gabungan Umno dan PAS.

PN terdiri daripada PPBM, PAS dan parti kecil, membentuk kerajaan persekutuan, yang disokong oleh Barisan Nasional dan gabungan GPS yang berkuasa di Sarawak. PN, BN dan PBS membentuk Gabungan Rakyat Sabah, yang menang pada pilihan raya negeri minggu lalu.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata majlis kerja tertinggi akan memutuskan hala tuju parti itu selepas calon PPBM dilantik sebagai ketua menteri Sabah

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berjanji akan membentangkan laporan komprehensif untuk menentukan hala tuju parti itu selepas 'dipinggirkan' dalam kerajaan Sabah.

Kenyataan ahli parlimen Bagan Datuk itu muncul selepas Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan, membuat desakan agar Ahmad Zahid memberi kenyataan mengenai kerjasama mereka dengan parti lain dilihat tidak menguntungkan.

Kata Ahmad Zahid untuk permulaan isu berkenaan akan dibincangkan dalam biro politik sebelum dibawa ke Majlis Tertinggi Umno uintuk diperhalusi.

Menurutnya lagi isu hala tuju Umno adalah sesuatu yang penting dan memerlukan persetujuan bersama untuk diputuskan.

"Ini soal penting. Tidak sesuai untuk saya bercakap atau memutuskannya tanpa persetujuan bersama," katanya.