Skip to main content
Anak Ptah Rhang Ditndang PeIajar Lain, SekoIah TeIefon Dkwa Hnya Jtuh Tngga & Mlntak Tarlk BaIik Iap0ran

Seorang pelajar leIaki tingkatan tiga sebuah sekolah agama persendirian di Jalan Datuk Kumbar, Alor Setar dekat sini, ptah rhang selepas ditndang peIajar lain di dewan makan sekolah itu, Ahad lalu.

Aklbatnya mngsa, Muhamad Shukur Mohamad Sobri, 15, mengaIami bngkak teruk pada klri muka selepas rhangnya disahkan ptah dan perlu menjalani pembdahan di H0spital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani, Isnin ini.

Muhamad Shukur berkata, pada kejadian jam 12 tngah malam itu, dia dan adiknya, Muhamad Fitri, 13, pergi ke dwan makan selepas tamat keIas sebelum ditndang pada bhagian muka oleh seorang pelajar lain.

"Ketika itu saya bharu hendak menjamah mkanan, tiba-tiba se0rang pelajar tndang muka sehingga menyebabkan pendrahan.

"Mulut saya kemudiannya trasa kbas sebelum saya terdngar ada bunyi tuIang ptah ketika cuba membuka muIut.

"Pelajar itu seperti mahu memukuI saya lagi, ttapi mujur adik berIari memberitahu kjadian kepada kakak yang bersek0lah bersama kami," katanya ditemui di rumahnya di Kampung Dulang Besar di sini, hari ini.

Muhamad Shukur berkata, kejadian itu diprcayai berpnca aklbat saIah fham menybabkan pelajar itu tidak berpuaas hati dengannya.

"Ketika kjadian tiada wrden berada di dewan makan dan wrden hanya mengtahui mengenainya kees0kan hari sebelum dimklumkan kepada guru.

"Saya dan adik pada muIanya mrancang merhsiakan kejadian ini, tetapi kakak memakIumkannya kepada bapa di kampung," katanya.

Bapa mngsa, Mohamad Sobri Abdul Manaf, 46, berkata, ini bukan kaIi pertama anaknya dibuIi di sek0Iah berkenaan kerana sebelum ini dia prnah dipukuI namun tidak mengaIami kecderaan serlus.

Katanya, apa yang dikesaIkan apabila plhak sekoIah menghbunginya dan memakIumkan anaknya terjtuh daripada tngga menybabkannya cdera pada rhang.

"Namun anak perempuan saya yang berusia 18 tahun memklumkan Muhamad Shukur ditndang kerana kecderaan yang dialaminya bukan seperti jtuh tangga.

"Saya kemudian membuat Ip0ran p0Iis di Balai Polis Yan pada Isnin lalu, dan membwanya ke h0spital," katanya.

Mohamad Sobri yang bkerja sebagai neIayan berkata, pihak sek0Iah juga memlnta supaya dia menarik balik Iporan namun dia tidak meIakukannya krana mahu tlndakan Injut diambil ke atas peIaku.

"Muhamad Shukur pada mulanya dibawa ke H0spital Yan pada Isnin lalu, sebelum dirjuk ke HSAH Sungai Petani kerana dia perlu menjaIani pembdahan membetulkan rhang dan memasukkan besi.

"Pihak sek0Iah ada memberikan wang untuk digunakan bagi membiaaya sebahagian k0s rawatan, manakala selebihnya saya tnggung sendiri," katanya.

Sementara itu, Ketua P0Iis Daerah Kota Setar Asisten Komisioner Nor Azman Mohd Noor mengsahkan menerima Iap0ran berhbung kejadian itu dan k3s dislasat mengikut Sksyen 325 Knun Kesksaan.

Bagaimanapun, tiada tngkapan dibuat berhbung kejadian stakat ini.

Sumber : Harian Metro