Skip to main content
20 Kanak Kanak Tabika Pula Disaringg Selepas Staff Positif C0vid 19, Tempohh Tutup Diberitahu

KUALA TERENGGANU, 1 Okt (Bernama) — Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Terengganu mengesahhkan sebuah taman bimbingan kanak-kanak (tabika) di Al Muktafi Billah Shah dekat Bukit Besi dekat  sini ditutup bermula hari ini selepas seorang kakitangannya didapati positif C0VID 19.

Pengarahnya Ahmad Fakhrul Azman Muhammad Radzi berkata penutupan premiss tersebut adalah inisiatif pihaknya sendiri bagi mencegah pennularan wbak itu, bagaimanapun tempoh penutupan akan bergantung kepada penilaian Jabatan Kesihattan Negeri Terengganu kelak.

"Hari ini juga kontak rapat kepada kakitanggan tersebut telah menjalani ujian sarirngan C0VID 19 termasuk 20 kanak-kanak yang belajar di tabika itu.

Kredit Harian Metro

"Sehubungan itu, kita berharap ibu bapa tidak panik kerana Kemas Terengganu telah mengambil semua langkah perlu seperti yang disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Katanya buat masa ini semua tabika Kemas yang lain di seluruh Terengganu beroperasi seperti biasa.

Dalam masa yang sama juga hari ini, dilaporkan Sekolah Kebangsaan (SK) Permatang Janggus, Penaga, di sini, diarah tutupp selama lapan hari selepas terdapat seorang guru wanita disahkan positif C0vid 19.

Arahan penutuppan itu dikeluarkan Jabatan Pendidikan Negeri Pulau Pinang (JPNPP) yang berkuat kuasa mulai hari ini.

Pengarah JPNPP, Abdul Rashid Abdul Samad berkata, penutupan sekolah dibuat bagi membendung penularan panddemik C0vid 19 daripada menjadi lebih serrius.

"Setakat ini, sekolah itu akan ditutup selama lapan hari dan sebarang keputusan lain akan dibuat selepas kami bermesyuarat dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

"Buat masa ini, kami belum mendapat laporran lengkap dari SK Permatang Janggus, namun dimaklumkan semua murid di situ perlu menjalani ujian saringan C0vid 19, hari ini," katanya ketika dihubungi.

Ibu bapa berada di sekolah terbabit selepas mereka menerima mesej melalui aplikasi WhatsApp bahawa anak mereka diarahkan melakukan ujiann berkenaan.

Guru wanita itu dilaporkan tidak sihhat ketika di sekolah sebelum dia pergi mendapatkan rawatan di hosppital di Kedah.

Difahamkan guru wanita itu adalah isteri kepada seorang ahli pollitik di Kedah yang pergi berkempen di Sabah ketika Pilihan Raya Negeri (PRN) itu, baru-baru ini.

Kira-kira 600 murid di sekolah berkenaan menjalani ujiann terbabit dan mereka diarahkan kuaranttin di rumah sementara menunggu keputusan ujjian.

Sumber : SK/Bernama