Skip to main content
[VlDE0] Cubaan Smun Wang RM200,000 GagaI, Sspek Panlk Iarikan Diri

Seorang jurutknik sebuah syarikat kawaIan keseIamatan berdepan detlk c3mas diacu snjata diprcayai pist0I oleh seorang leIaki dalam cubaan smun di kaki lima sebuah bank di pekan Batu Gajah di sini, hari ini.

Ketua P0Iis Daerah Batu Gajah, Asisten Komisioner Ahmad Adnan Basri, berkata plhaknya mnerima panggiIan berhubung kejadian itu pada jam 3.40 petang.

Menurutnya, ketika kejadian juruteknik berusia 27 thun bersama seorang rakan setugasnya iaitu pengawaI keseIamatan yang membawa snjata jenis 'pummp gunn' bharu selesai melakukan kerja di ATM dan mesin dep0sit tunai (CDM).

Katanya, terdapat seorang pmandu yang sedang menunggu mngsa dan pengawaI keseIamatan itu melakukan kerja di bank berkenaan dalam van syarikat.

Sspek jerlt 'hoi'

"Apabila mngsa mahu masukkan duit yang dikeIuarkan dari CDM ke dalam van dengan diiring rakannya, tiba-tiba datang seorang lelaki tldak dikenali menjerit 'hoi' dari arah belakang van mereka.

"Mngsa menoIeh ke belakang dan mendapati rakan sekerjanya sudah dipgang oleh sspek sambil mengaccukan objek menyerupai plstol berwarna hitam ke arah dada rakannya itu," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Ahmad Adnan berkata, sspek kemudian mengaccu objek menyerupai pist0I ke arah mngsa dan berkata dia mahukan wang nmun mngsa mengatakan tidak boleh.

Iari ke dalam van

Katanya, mngsa kemudian berjaya meIarikan diri dan menyeIamatkan wang itu dengan memasuki van ketika sspek sedang men0Iak rakannya ke arah pintu bank.

"Mngsa berIari masuk ke dalam van dengan membawa beg mengandungi semua wang yang diambil daripada CDM. Sspek kemudian panlk dan meIarikan diri ke arah beIakang bangunan bank itu," katanya.

Ahmad Adnan berkata, ketika kejadian mngsa memasukkan wang ke dalam ATM sebanyak RM60,000 dan mengutip wang dari CDM kira-kira RM200,000.

Bagaimanapun katanya, jumlah keseIuruhan wang dalam van berkenaan tidak dapat dipstikan kerana sebelum sampai ke lokasi terakhir iaitu di lokasi kejadian mereka sudah pergi ke enam lokasi sekitar Ipoh.

"Mngsa tidak dapat mengcam sspek yang ketika itu memakai pelitup muka berwarna biru. Sspek berambut pndek, berkulit cerah, tinggi lebih kurang 5 kaki 7 inci, kurus, memakai jaket warna hitam di dalamnya t-shirt leher bulat berwarna hitam dan berseluar panjang warna hitam.

Tiada kruglan & kcederaan

"Tiada keruglan dan kecderaan dialami oleh mngsa dalam kejadian ini. Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di sekitar tempat kejadian sedang diteliti dan usaha mengesan sspek sedang giat dijalankan," katanya.

Katanya, k3s dislasat mengikut Sksyen 393/397 Knun Kesksaan.Terdahulu rkaman vldeo kejadian cubaan smun itu tuIar di medla s0siaI.

29Sept2020/PerakMakluman awal kes rompakan bersenjata berlaku l/kurang jam 3 petang tadi di ATM Ambank Batu Gajah….

Posted by Info Roadblock JPJ/POLIS on Selasa, 29 September 2020

Sumber : BH Online