Skip to main content
“Perasaan itu amat ber4t..” -Zamani luah, k0ngsi ‘sesuatu’ sebelum pemergian kakak

Kuala Lumpur: "Saya cakap pada dia (arwah kakak) saya tak nak pergi show apabila melihat keadaannya agak tervk.

"Tapi, dia kata jangan kerana dah janji dengan orang. Nanti kena s4man dan lagi pun ia babitkan karier saya," kata penyanyi Zamani Slam mengulas perbualan akhir dengan kakaknya, Allahyarham Zuraidah Ibrahim pada malam kelmarin.

Zuraidah, 53, menghembvskan nafas ter4khir akibat jangk1tan kum4n dalam d4rah dan k0mplikasi buah p1nggang di Hospital Pakar Al Islam, Kampung Baru, jam 1 tengahari, semalam.

Zamani yang sepatutnya menjayakan persembahan Konsert Mini Bersama Zamani & Ameng di sebuah hotel di Pulang Pinang, semalam berkata, dia sebenarnya ber4t hati untuk ke sana.

"Perasaan itu amat ber4t. Saya dan isteri (Nur Juliana Abdul Rani) bert0lak pun jam 9 pagi. Ketika sampai di Bukit Gantang, saya terima satu panggilan telefon yang dijawab oleh isteri.

"Dia diam selepas itu seperti sembvnyikan sesuatu. Melihatkan keadaannya yang lain macam, saya bertanya perkara sebenar dan barulah dia jawab."

"Saya teruskan perjalanan ke l0kasi persembahan untuk jelaskan kepada penganjur dan buat video. Mereka pun faham situasi saya," katanya kepada Harian Metro.

BERPELUKAN dengan anak saudaranya, Zynakal. BERPELUKAN dengan anak saudaranya, Zynakal.

Menurutnya, untuk memandu kereta pulang semula ke Kuala Lumpur agak must4hil dan penganjur membantu membelikan tiket penerbangan pulang pada jam 5.45 petang.

"Kami bawa kakak ke hospital pada Khamis lalu untuk buat pr0ses 'dr3ssing' bahagian kakinya. Keadaannya ketika itu lem4h dan dia dimasukkan ke Unit Raw4tan Rapi (ICU).

"Sejak itu, saya pastikan setiap malam pergi menjengvk dia. Saya difahamkan kakak mninggal sewaktu sedang buat raw4tan di4lisis.

"Siapa yang tak sed1h keh1langan kakak. Sekarang tinggal saya dengan abang Zulfazli dan kami pun masing-masing tak s1hat," katanya.

ZAMANI bersama abangnya, Zulfazli.

Zamani bagaimanapun berkata, hidup perlu diteruskan dan dia bersyvkur sempat pulang untuk menyelesaikan urusan pengebvmian kakaknya.

Jen4zah Zuraidah yang juga ibu penyanyi Zynakal, selamat dikebvmikan di Tanah Perkvburan Taman Keramat, Kuala Lumpur pada jam 9 malam.

Ibu Zynakal Yang Juga Kakak Kepada Zamani Slam Mninggal Dunia

TERDAHULU, Bukan sekarang masa untuk kau pergi, kau lagi kuat apa yang aku tahu. Aku harap ramai yang mendoakanmu Ibu." Itulah yng diungkapkan dalam satu perkongsian melalui Insta Story milik penyanyi Zynakal sebelum ibunya pergi buat selamanya.

Ibu kepada penyanyi ini menghembuskan nafas terakhir pada jam 1 petang tadi kerana jangkitan kuman dalam darah di Hospital Pakar Al Islam, Kampung Baru.

Berita pemergiaan Allahyarhamah Zuraidah Ibrahim ini disahkan oleh  perkongsian daripada laman Instagram ZIME Production.

"Assalamualaikum, Innalillahi wainna ilahirajiun, Dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali.

Dukacita dimaklumkan, Kakak kesayangan kepada Zamani Ibrahim telah kembali ke Rahmatullah tengahari tadi, 26 September 2020. 

Semoga r0hnya mendapat rahmat dan anugerah keampunan daripada Allah serta dikurniakan tempat bersama orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Serta dimasukkan ke dalam syurga. Amin Ya Rabbal Alamin."

Untuk pengetahuan semua, Allahy4rhamah Zuraidah merupakan kakak kepada penyanyi tanah air, Zamani Ibrahim. Dan juga merupakan salah seorang pengurus dalam Syarikat pengurusan Zamani iaitu ZIME Production.

Semoga Allahy4rhamah tenang di sana bersama golongan orang beriman.

Sumber: ZIME Production , Siakap Keli, Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.