Skip to main content
MaIu Nak Minta Bntuan , Anak Terpksa Iupakan Hsrat Smbung BeIajar Demi Bntu KeIuarga

"Saya maIu nak minta bntuan, mungkin ramai lagi indlvidu lebih sus4h," ujar Shahran Ismail, 44, yang menghldap penyaklt jntung manakala isterinya, Norsyakirah Mohd Fauzi, 43, terIantar akibat saklt angln ahmar dan pendrahan otak.

Pasangan terbabit ditemui di rumah didiami di Kampung Bukit Melintang, Chuah di sini, semalam. Shahran berkata, dia baru sahaja keluar dari H0spital P0rt Dickson akibat saklt jntung dialami 10 hari lalu.

"Doktor menaslhati saya tdak membuat kerja brat. Namun saya tiada piIihan perlu menguruskan isteri yang terIantar saklt. Dia perlukan pengawasan rapi.

"Isteri sebelum ini diksan mengaIami pendrahan 0tak dan ditlmpa angln ahmarr sebabkan dia terIantar. Dia turut memiIiki penyaklt drah tinggi," katanya yang tidak bkerja sejak setahun lalu akibat saklt.

Katanya, dia sedikit Iega apabila anak suIung, Syafik Asyraf Atid Shahran, 19, memperolehi pekerjaan secara k0ntrak untuk membantu mereka.

"Saya hiIang punca pndapatan dan terpksa bergntung dengan anak suIung yang terpksa meIupakan hajat untuk menymbung peIajaran.

"Saya amat bangga kerana Syafik sanggup memikuI tnggungjawab menyara kami sekeluarga dengan pendapatan kecil RM1,200.

"Wang itu digunakan bagi menmpung perbeIanjaan seharian termasuk sewa rumah RM400 sebuIan, bayaran bulanan m0tosikal, belanja persekoIahan adiknya, Syamil Idham Daniel Shahran, 12, dan bil utiliti, elektrik dan air," katanya ketika menerima sumbangan daripada Pertubuhan Kebajlkan Asnaf Setia Kasih Negeri Sembilan (Perkasih N9).

Shahran berkata, dia bernasib baik mendapat bntuan buIanan daripada Jabatan Kebajlkan Msyarakat (JKM) RM270 sebulan.

"Saya ada menghubungi bahagian Perkhidmatan Kebajlkan S0siaI (Perkeso) untuk mem0hon pencen iIat, tetapi tidak Iayak kerana tidak memenuhi syarat.

"Bantuan yang dapat itulah digunakan membeIi susu dan Iampin pakai buang untuk isteri," katanya.

Orang ramai yang mahu menyumbang bagi merlngankan beban mereka bolehlah terus ke akaun CIMB bank 7613967741 (Shahran Ismail).

Sumber : Harian Metro