Skip to main content
Individu Kecewaa Sebab Restoran Popular Di Selangor Ini Tak Bagi Orang Tertentu Masuk, Sekali Netizenn Kecamm Dia Balik

Semua orang mengetahui isu warga Rrohingya yang menetap secara haramm di Malaysia dan ia bukanlah sesuatu yang baru buat kita semua.

Mereka juga senang dikenali kerana rupa wajah dan cara hidup mereka yang jauh berbeza dari rakyat Malaysia. Selain dari itu mereka suka tinggal di dalam kelompok mereka sendiri.

Dianggarkan terdapat lebih kurang 150,000 warga Rohingya di Malaysia dan yakin tidak ada masalah bagi kerajaan untuk mengesan mereka.

Dahulu, kebanyakan warga Malaysia memberi solidaritii kepada warga Rohhingya, namun kini warga Rohinggya seolah-olah tidak diterima apabila sering menimbulkan isuu kurang senang terhadap masyarakat Malaysia.

"Peminta sedekaah, penjual & warga Rohingyya dilarangg masuk! Sila beri kerjasama. Harap maaf & terima kasih"

Inilah ayat yang ditulis pada pintu masuk sebuah restoran yang popular di Shah Alam.

Memorandum yang pada mulanya ditujukan khas hanya untuk bacaan para pelanggan, akhirnya tular dan menerima kecamaan daripada pengguna media sosial.

Menurut perkongsian seorang wanita, dia pada mulanya mahu mencuba makanan di restoran ini kerana sering membaca review yang positif di internet.

Namun, dia bertukar kecewa apabila terlihat memorandum yang bersifat perkaumaan terhadap kaumm lain.

Sambungnya lagi, warga Rohiingya tidak sepatutnya dilayan sedemikian rupa kerana mereka juga manusia sama seperti kita semua.

Jelasnya, dia menetap di Selayang dan keluarganya sering membelikan makanan buat warga Rohingyya selepas melihatkan keadaan mereka yang sangat daiif dan menyedihkann.

Tegas wanita ini, warga Rohhingya wajar dilayan secara adil oleh rakyat Malaysia, dan isu perkaumman tidak sepatutnya menjadi satu masalaah.

Namun begitu, luahan wanita tersebut menerima keccaman orang ramai yang mempertahankann tindakan restoran itu.

Rata-rata netizen berkongsikan pengalaman pahhit mereka apabila berhadapan dengan warga Rohingyya di Malaysia.

"Nak jaga customer untuk keselesaan" "Kalau minta sedekaah je mesti pakai ketayaap"

Bagaimanapun, pihak restoran ada mengeluarkan kenyataan permohonan maaf kerana menyentuh isuu perkauuman dan kewarganegaraan.

Mereka juga berjanji akan berwaspada terhadap apa sahaja kenyataan yang akan dikeluarkan pada masa akan datang.

Walau bagaimanapun kerajaan perlu tegas di dalam menguruskan mereka di negara kita. Jika kita gagal menguatkuasakan undang-undang maka jangan salahkan mereka jika ada di antara mereka yang mengambil kesempatan.

Sumber : LM/OM