Skip to main content
Ibu Bapa Cemass, 600 Murid Di Negeri Ini Kena Swab Test Selepas Cikgu Positif C0vid 19, Puncaa Jangkitann Diberitahu

Kepala Batas: Sekolah Kebangsaan (SK) Permatang Janggus, Penaga, di sini, diarah tutupp selama lapan hari selepas terdapat seorang guru wanita disahkan positif C0vid 19.

Arahan penutuppan itu dikeluarkan Jabatan Pendidikan Negeri Pulau Pinang (JPNPP) yang berkuat kuasa mulai hari ini.

Pengarah JPNPP, Abdul Rashid Abdul Samad berkata, penutupan sekolah dibuat bagi membendung penularan panddemik C0vid 19 daripada menjadi lebih serrius.

"Setakat ini, sekolah itu akan ditutup selama lapan hari dan sebarang keputusan lain akan dibuat selepas kami bermesyuarat dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

"Buat masa ini, kami belum mendapat laporran lengkap dari SK Permatang Janggus, namun dimaklumkan semua murid di situ perlu menjalani ujian saringan C0vid 19, hari ini," katanya ketika dihubungi.

Tinjauan dilakukan di luar pekarangan sekolah mendapati rata-rata ibu bapa dan penjaga menjadi cemas ketika menunggu anak mereka menjalani ujian sarringan C0vid 19.

Ibu bapa berada di sekolah terbabit selepas mereka menerima mesej melalui aplikasi WhatsApp bahawa anak mereka diarahkan melakukan ujiann berkenaan.

Ini berikutan seorang guru wanita berusia 40-an disahkan positif C0vid 19.

Guru wanita itu dilaporkan tidak sihhat ketika di sekolah sebelum dia pergi mendapatkan rawatan di hosppital di Kedah.

Difahamkan guru wanita itu adalah isteri kepada seorang ahli pollitik di Kedah yang pergi berkempen di Sabah ketika Pilihan Raya Negeri (PRN) itu, baru-baru ini.

Kira-kira 600 murid di sekolah berkenaan menjalani ujiann terbabit dan mereka diarahkan kuaranttin di rumah sementara menunggu keputusan ujjian.

Situasi C0vid 19 di Pulau Pinang pada ketika ini merekodkan jumlah kumullatif 144 kess dengan 137 kess semmbuh, lima kes aktiff dan dua kemattian.

Sumber : HMetro