Skip to main content
Gadis Ini Jatuhh Atas Batu Lepas Buat Rope Swing Di Tempat Terkenal Di Selangor, Adik Beritahu Apa Yang Jadi Sebelum Kejadiann

BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang memikul bebanan.

Begitulah kisah melibatkan Siti Halijah Abd Rahim, 33, yang pattah tulangg belakang selepas terjattuh sewaktu melakukan aktiviti terjunan 'rope swing' di Kuala Kubu Bharu, Selangor pada Ahad lalu.

Menurut Mohamad Yakub Abd Rahim, 31, kakaknya itu baru selesai melakukan terjunann dan tergantungg pada ketinggian sekitar 10 meter sebelum berlaku kesilapan teknikal pada kabel menyebabkan dia terhemppas ke atas batu dan jatuh ke dalam sungai.

Bercerita kepada mStar, Yakub yang juga Pembantu Tadbir Undang-Undang di Mahkamah Tinggi Shah Alam mengakui masih lagi terkejut dengan kejadiann itu.

Ujarnya, dia pada waktu itu baru selesai melakukan terjunann sementara ahli keluarga yang lain termasuk ibunya sedang memerhati di platform tinjauan.

"Kakak memang suka sukan ekstremm. Sehari sebelum kejadian pun dia pergi mendaki gunung di Negeri Sembilan dan pulang dalam pukul 12 malam.

"Dah lama dia nak buat terjunann rope swing. Dah banyak kali… saya tepis dia ajak, tapi kali ni saya tunaikan hajat lama dia. Kami sekeluarga pergi pada hari tu termasuklah emak.

"Selepas daftar, giliran saya yang terjun dahulu. Masa saya kat bawah, saya tengok dia terjun dan swing sampai berhenti.

"Kira-kira 10 meter dari atas air, saya sempat sembang dengan dia. Dia kata best gila. Saya pusing ke belakang nak ke tempat dia mendarat, tiba-tiba dengar bunyi jatuh… sekelip mata," ujarnya.

Tambah Yakub, kakaknya yang berada di dalam air diselamattkan oleh petugas water rafting yang berada berdekatan sebelum dihantar ke Hospitall Kuala Kubu Bharu.

Selepas menerima rawattan awal, kakaknya dipindahkan ke Hosppital Selayang dan menjalani pembedahan akibat pattah tulangg belakang pada pagi Selasa.

"Masa diselamatkan kakak memang tak sedar. Mereka pam dadda dan kemudiannya kakak sedar. Masa tu kakak tak ingat apa-apa, dia tanya kita ada kat mana?.

"Saya cakap, kita jalan-jalan je… dia boleh bercakap tapi sangat lemmah. Dia kata kaki tak rasa. Dia ulang ayat kaki tak rasa tu sampailah kami tiba ke hosspital," ujarnya.

Kata Yakub, dia sekeluarga tidak menunding jari kepada penyedia khidmat aktiviti berkenaan, malah mereka turut menyatakan mahu bertanggungjawab atas apa yang berlaku.

Menurutnya lagi, dia menganggap apa yang berlaku sebagai ketentuan Allah dan berharap ada sinar buat kakaknya itu.

"Mereka tak lepas tangan, kami pun tak mahu tunding jari. Ini semua qada' dan qadar. Mereka juga follow up dengan kami sampai sekarang.

"Cuma saya minta mereka tingkatkan prosedur operasi standard (SOP) kesellamatan seperti letak jaring fleksibel dan sebagainya.

"Kalau dah nak jadi, mungkin boleh berlaku kepada saya. Saya pun dah lama follow Instagram mereka, tengok tak pernah ada kejaddian sebegini," ujarnya lagi.

Bercerita mengenai keluarganya, Yakub mendedahkan mereka berasal dari Felda Sungai Retang, Jerantut, Pahang.

Ujarnya, kakaknya sebelum ini berkhidmat dengan AADK sebelum berhenti kerja untuk menjaga bapanya yang jatuhh sakkit.

Selepas bapanya mengadap ilahi pada 2015, kakaknya terus menetap di kampung untuk menjaga ibunya dan turut menguruskan ladang sawit yang diusahakan keluarga.

"Dia banyak berkorbban untuk keluarga. Kakak anak kelima manakala saya bongsu. Kami lima beradik dah berkahwin, hanya kakak masih bujang.

"Jadi dia ambil keputusan untuk jaga mak dan arwwah ayah masa dia berhenti kerja," ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Yakub juga mengakui bersyukur jika ada mana-mana pihak yang mahu membantu dan menyalurkan sumbangan, khususnya untuk menampung kos rawwatan susulan selepas ini.

Dalam pada itu, Yakub turut berkongsi perkembangan mengenai kakaknya menerusi laman Facebook.

Malah, ramai kenalan serta netizenn turut menzahirkan rasa simpati dan mendoakan agar kakaknya diberi kesembuhan segera.

Sumber : Mstar