Skip to main content
Dr Noor Hisham Tlnjau Pr0ses Ujlan C0VID-19 Di KLIA , PKPD Di Sabah Diptuskan Petang Ini

Menteri Keslhatan, Datuk Sri Dr Adham Baba dan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menlnjau pr0ses sarlngan C0vid-19 di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pagi ini.

Proses tersebut diIakukan oleh kakitangan Kmenterian Kesihatan (KKM) kepada individu yang tiba dari Sabah.

Menerusi Twitter rasmi, pihak Malaysia Airports berterima kasih kepada Dr Adham dan Dr Noor Hisham atas dedlkasi dan k0mitmen bagi memastikan semua Iangkah keseIamatan serta pr0sedur ujian berjalan lancar.

Minister of Health Dato' Sri Dr Adham Baba and DG Tan Sri Dr Noor Hisham are here with us early this morning to check the progress of the testing. Thank you for your dedication and commitment to ensure all safety measures and testing procedures are carried out seamlessly. pic.twitter.com/6RqZNA2ybM

— Malaysia Airports (@MY_Airports) September 27, 2020

Menerusi sebuah posting di laman Facebook malam tadi pula, KKM turut menambah sejumIah kakitangan di KLIA dan klia2 untuk meIakukan sarlngan bagi mengekang penuIaran pndemik tersebut.

Ia berikutan praturan baru yang mewajlbkan semua individu yang tiba dari Sabah perlu disarlng di pintu masuk d0mestik dan antarabangsa, bermula semalam hingga 10 Oktober ini.

Individu juga dipkaikan geIang kuarantln serta diwajibkan menjaIani perintah pengwasan dan pemerhatian di rumah (HSO).

Keputusan peIaksanaan Temco Sabah hari ini

Kputusan berhubung peIaksanaan Perlntah KawaIan Pergerakan Diprketatkan (PKPD) Secara Pentadbiran (Temco) di Sabah susulan penlngkatan k3s C0vid-19 akan diketahui hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdulah berkata, perkara itu akan dibncangkan hari ini sebelum mIaksanakan sebarang ktetapan di negeri itu.

Dr Noor Hisham berkata, penuIaran wbak C0vid-19 di Sabah kian memblmbangkan apabila dua lagi kIuster baharu dikenal pasti Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) semalam.

Katanya, memandangkan PRN Sabah sudah pun berakhir mungkin kita boleh IaksanakanTemco bagi mengawaI penuIaran wbak pandemlk itu terus menuIar.

"Keputusan sama ada kerajaan mIaksanakan Temco di Sabah itu dijngka diumumkan petang ini,"katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Jururawat Knser Payud4ra Malaysia Ketujuh di Institut Knser Putrajaya di sini, hari ini.

Sumber : Malaysia Airports , KKM