Skip to main content
“DatangIah Tengok Keadaan Saya..” – Rayuan M. Daud Kilau Ekoran Kesihatan Makin Mer0sot

BAGAN DATUK: Keslhatan semakin mer0sot ditmbah pendapatan terj3jas selepas empat tahun tidak dapat membuat persmbahan pentas.Demikian nasib menlmpa penyanyi veteran, Datuk M. Daud Kilau ketika mrayu bntuan peIbagai pihak dengan wang slmpanannya banyak dihabiskan membeli ub4t.

Menurut seniman berusia 83 tahun itu, kesihatannya semakin mer0sot sejak beberapa thun lalu kerana menghldap kncing mnis, sakit plnggang dan jntung tidak stabiI.

Sejak mengaIam k0mplikasi membuanng air keciI pada 2016, tahap keslhatan seniman ters0hor, Datuk M Daud Kilau ini semakin mer0sot. Sejak dari tempoh itu, Raja GeIek negara itu sudah tidak mmpu lagi menghiburkan orang ramai, kuudratnya makin terbtas.

Lantaran kevzuran itu juga, penghibur berusia 83 tahun itu lebih banyak menghabiskan masa di rumah selain memberi f0kus pada usaha memulihkan penyakltnya.

"Saya hanya mahu menghabiskan sisa hdup ini, berapa lama lagi Allah bagi saya," kata penyanyi yang sangat msyhur dengan lagu Cek Mek Molek ini lagi.Saya juga menghldap skit kncing manis, kbas kaki dan tngan serta pinggang yang rasanya saklt sangat.

"Saya dah tak Iarat nak berdiri dan bergeIek di atas pentas lagi. Tak boleh nak buat persembahan lagi," kata M Daud meluahkan penderltaan yang ditnggung.

M Daud Kilau dah tak larat, tak mampu bergelek lagi - BERITA MediaCorp M Daud Kilau dah tak larat, tak mampu bergelek lagi – Perak Gazette

Lantaran kudrat yang tidak mengizinkan, M Daud terpaksa men0Iak banyak tawaran menyanyi biarpun hanya dikehendaki duduk di pentas sambil menyanyi.

Beliau yang menetap di kampung halamannya, Kampung Sungai Balai, Bagan Datoh, Perak pernah mengusahakan tanaman kelapa matangg dan koko. Namun tanaman yang diusahakannya tak menjadi disebabkan keadaannya yang sudah tidak Iarat.

Dia berharap peminat mend0akan kesihatannya dan bntuan diberikan kepadanya bagi membantu meneruskan kehidupan seharian.

"Setiap kali kalau rndukan peminat, saya tatap koleksi baju labuci yang masih saya simpan dengan rapi," tambah M Daud lagi.

Sumber : Utusan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.