Skip to main content
Dah Jumpa

TEMERLOH: Suuspek lelaki yang mencuuri kereta di stesen minyak di Mentakab semalam, ditahan polis di Subang Jaya pada hari yang sama.

Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Mohd Yusri Othman, berkata, susppek ditahaan sepasukan pegawai dan anggota Bahagian Siasatan Jenayyah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Subang Jaya, Selangor, pada jam 1 petang.

"Sebaik menerima laporan daripada manggsa, polis menjalankan siasatan di tempat kejadian dan meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di stesen minyak berkenaan.

"Hasil siasatan itu, polis mengenalpasti identiti suspek dan meminta bantuan balai polis lain untuk membantu mengesannya.

IPD SUBANG JAYA

"Suspekk yang memiliki rekod jenayahh lampau membabitkan penyalahgunaan akhirnya ditahann anggota polis IPD Subang Jaya, semalam," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam kejadian jam 8 pagi semalam, kereta milik mangsaa yang juga seorang pelajar berusia 20 tahun, dilarikan susppek ketika mangsa sedang mengisi minyak.

Mangssa yang tidak memaatikan enjin kenderaan ketika mengisi minyak turut mengalami kecedderaan akibat terjatuh ketika cuba mengejar susppek yang sedang melarikan kereta miliknya.

Kejadian curii kereta terbabit tular sejak semalam, selepas rakaman CCTV terbabit dikongsi netizen di laman sosial.

Mohd Yusri berkata, suspekk dibawa ke IPD Temerloh untuk disiasat yang dijalankan mengikut Seksyen 379A Kanun Kesekssaan.

Sementara itu, Mohd Yusri menasihatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dan peka dengan persekitaran mereka setiap kali berurusan di stesen minyak bagi mengelak insidenn tidak diingini berlaku.

Katanya, pengguna diingatkan supaya memaatikkan enjin kenderaan apabila ingin mengisi minyak dan menguunci kereta bagi tujuan keselamatan.

Sumber : BHOnline