Skip to main content
Civm wanita, t0nton video lvcah: Golongan profesional, penuntut IPT antara pengikut Hizbut Tahrir

JOHOR BAHRU: Polis mengesan 80 pengikut fah4man Hizbut Tahrir di Johor yang terdiri daripada golongan profesional dan penuntut universiti awam.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayub Khan Mydin Pitchay turut mengesahkan pihaknya menerima 17 laporan berhubung kes fah4man Hizbut Tahrir di negeri itu.

Ancaman diterima saya adalah lumrah: Ayob Khan - ismaweb

Beliau pada masa sama memberi amaran ker4s kepada fah4man itu supaya tidak bert1ndak melangkaui garisan kesel4matan sehingga mengganggu-gug4t keharmonian Johor khususnya.

Tegas Ayub, mereka yang dit4ngkap boleh did4kwa mengikut Akta Kes4lahan Kesel4matan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) jika berbuat demikian.

"Saya tidak dapat memberi keterangan tapi yang pasti ada dalam kalangan ahli akademik kanan yang terlibat dalam Hizbut Tahrir dan kita sedang pantau isu ini.

"Walaupun isu ini berkaitan isu fatwa yang dibuat di Jabatan Agama Islam Johor, tetapi polis pantau aktiviti mereka sebab kalau mereka melangkaui garisan kesel4matan itu polis akan ambil tind4kan," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor di sini pada Khamis.

Shameful Arrest by the Selangor Islamic Religious Department of the Spokesperson and Three Other Members of Hizb ut Tahrir Malaysia | Khilafah.com

Pada Rabu, Jabatan Agama Islam Johor bersama Jabatan Mufti Johor memaklumkan pihak mereka menolak sekeras-kerasnya fah4man Hizbut Tahrir yang berc4nggah dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Antara fah4man golongan itu termasuk harus menc1um wanita bukan mahr4m tanpa maksud zina serta menonton video lvcah.

Mengulas lanjut, Ayob Khan berkata, Polis Johor menyiasat HTM mengikut Seksyen 298 dan Seksyen 505 Kanun Keseksaan serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Katanya, kumpulan HTM dikesan aktif merekrut ahli baharu termasuk daripada golongan berpendidikan seperti pelajar universiti, ahli akademik kanan serta profesional.

"Lebih 80 ahli HTM dikesan bergerak aktif sejak tahun 2005 dan menjadikan markas mereka di Skudai di sini sebagai pusat penyebaran fah4man berkenaan.

"Sehingga kini, lima negeri iaitu Johor, Wilayah Persekutuan, Selangor, Negeri Sembilan dan Sabah sudah memfatwakan HTM sebagai berc4nggah dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan ia turut dih4ramkan di Turki, Arab Saudi, Pakistan, Indonesia, Syria dan Jordan," katanya.

Fah4man Hizbut Tahrir difatwakan berc4nggah Ahli Sunnah Wal Jamaah – Tosrin

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Johor, Tosrin Jarvanthi (dua dari kanan), bersama Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad (dua dari kiri), menunjukkan fatwa terhadap kedudukan fahaman Hizbut Tahrir yang diwartakan dalam Warta Kerajaan Johor, pada sidang media, hari ini. - NSTP/NURUL AMANINA SUHAINI Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Johor, Tosrin Jarvanthi (dua dari kanan), bersama Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad (dua dari kiri), menunjukkan fatwa terhadap kedudukan fah4man Hizbut Tahrir yang diwartakan dalam Warta Kerajaan Johor, pada sidang media, hari ini. – NSTP/NURUL AMANINA SUHAINI

TERDAHULU, Kerajaan negeri tidak akan bertolak ansur dengan pendukung fah4man Hizbut Tahrir berikutan ia sudah difatwakan berc4nggah dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Tosrin Jarvanthi, berkata justeru memorandum yang mahu diserahkan oleh sekumpulan individu mend4kwa daripada Hizbut Tahrir Malaysia (HTM) di Jabatan Mufti Johor, kira-kira jam 10 pagi Ahad lalu, tidak diterima.

Beliau berkata, Jabatan Mufti Johor yang mewakili Jawatankuasa Fatwa negeri mengambil pendirian tegas itu atas dasar HTM bukan pertubuhan berdaftar, selain fatwa terbabit sudah diwartakan dalam Warta Kerajaan Johor pada 10 Oktober tahun lalu.

Malaysiakini - Hizbut Tahrir dakwa Jais tangkap 5 ahli, termasuk ibu mengandung

"Setakat ini, kerajaan negeri mendapat maklumat bahawa ada 10 badan bukan kerajaan (NGO) sudah membuat laporan polis pada hari sama, bagi menyatakan pendirian tidak berpuas hati atas tind4kan HTM yang dilihat sebagai cuba memecahbelahkan perpaduan Islam di Johor.

"Majlis Agama Islam Johor dan Jabatan Mufti negeri sentiasa berusaha menyebarluaskan serta memberi kefah4man kepada masyarakat dan umat Islam mengenai fatwa terhadap kedudukan fah4man Hizbut Tahrir.

"Umat Islam di Johor khasnya dan Malaysia amnya diharapkan agar bersatu hati dalam menangani ancaman pengarvh fah4man Hizbut Tahrir daripada tersebar serta mempengarvhi masyarakat Islam," katanya pada sidang media di Pusat Islam Iskandar, dekat sini, hari ini.

Sambil menjelaskan fah4man itu dikenal pasti cuba dikembangkan sejak tahun lalu, Tosrin mengingatkan HTM atau mana-mana pihak supaya berhati-hati dalam membuat kenyataan bagi mengelakkan kekeliruan dan perpecahan dalam masyarakat.

Martabat syiar Islam di Johor menerusi syura Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad

Tolak temui Hizbut Tahrir

Sementara itu Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad, menegaskan bahawa tidak ada asas untuk pihaknya bertemu dengan kumpulan berkenaan kerana ia bukan pertubuhan berdaftar.

"Oleh itu, kita menganggap ia adalah pertubuhan h4ram, selain memang sudah difatwakan ia sebagai pertubuhan yang berc4nggah dengan ajaran Islam, perlu dielak dan tidak boleh disebarkan.

"Sekiranya kita bertemu dengan mereka, seolah-olah memberi pengiktirafan kepada pihak berkenaan. Jika berjumpa atas nama individu, kita terima. Kalau berjumpa atas nama Hizbut Tahrir, kita tidak terima.

"Pencerahan kepada masyarakat akan terus dibuat dari semasa ke semasa," katanya.

Berdasarkan Warta Kerajaan Johor, antara fah4man terkandung dalam ajaran Hizbut Tahrir ialah berpegang kepada pemikiran Tabanni, iaitu mewajibkan penganutnya akur dengan sebarang ketetapan kumpulan itu, selain berpandangan mana-mana d4kwah yang tidak berjaya selepas 23 tahun adalah s4lah dan perlu ditukar caranya.

Sumber: Awani, Berita Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.