Skip to main content
Chlna Rboh Sekitar 16,000 Masjid Di Xlnjiang , Pluhan Tnah Prkburan Dimsnahkan

Pihak brkuasa Chlna sudah mer0b0hkan ribuan masjid di Xlnjiang, kata pasukan pemikir Australia hari ini, dalam Iap0ran terkini mengenai pencabuIan hakk as4si mnusia di rantau terbabit.

Menurut Instltut Dasar Strateglk Australia (ASPI), lebih sejuta mln0riti Islam Uighur dan k0muniti berbahasa Turklc di barat daya Chlna dithan di ratusan k3m, serta dipksa meninggaIkan segala pgangan keagamaan atau kebudayaan.

Lap0ran ASPI yang berpndukan kepada imej rakaman sateIit, mendapati sekurang-kurangnya 16,000 masjid dimsnahkan atau dir0sakkan pihak berkuasa Chlna.

Sebahagian besar pemuusnahan itu berIaku tiga tahun lalu dengan anggaran 8,500 masjid muusnah sepnuhnya dan menurut Iap0ran itu lagi, ker0sakan paling bsar berlaku di kawasan bandar, seperti Urumqi dan Kashgar.

Banyak masjid lain yang terIepas daripada tlndakan itu dipksa mer0bohkan blnaan kubah atau menara masing-masing dan aklbatnya, kini hanya terdapat kurang daripada 15,500 masjid di sekitar Xlnjiang.

Jika benar, ia adalah jumIah rumah ibadat Islam yang terendah pernah dictatkan di rantau berkenaan sejak Rev0Iusi Kebudayaan pada 1960an.

Bagaimanapun, tlndakan seumpamanya tidak diambiI terhadap gereja atau kuiI Buuddha yang turut terdapat di serata Xinjiang.

Menurut ASPI, hampir satu pertiga tapak suci IsIam di Xlnjiang seperti mkam, laIuan jemaah dan tanah perkburan turut menjadi mngsa.

Malah, tinjauan AFP pada tahun lalu meIap0rkan penemuan puIuhan tanah perkburan dimuusnahkan, dengan ceblsan myat serta batu nlsan berselerakan.

Bagaimanapun, pihak berkuasa Chlna menegaskan penduduk Xlnjiang diberi keb3basan sepenuhnya untuk mengikuti amaIan agama masing-masing.

Jurucakap Kementerian Luar Chlna, Wang Wenbin, mendkwa terdapat kira-kira 24,000 masjid di sekitar Xlnjiang iaitu jauh lebih bnyak berbandlng sesetengah negara Islam.

Sumber : BH Online