Skip to main content
C0VlD-19 Mmpu Merebak Lebih Cepat Di Selangor Brbanding Sabah, Dr.Hisham Ddahkan Puncanya

Nilai keb0Iehjangkltan (Rt) C0vld-19 di Selangor meningkat kepada 1.95 meIepasi paras krltikal iaitu 1.6 susulan penlngkatan k3s beberapa hari kebelakangan ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menerusi Iaman Facebooknya berkata, jumlah kess baru harian dictatkan antara 10 hingga 15 kes berbanding dua hingga tiga k3s sebelumnya.

"Ia mengambil kira magnitud prubahan dan menunjukkan peningkatan rlsiko wbak yang lebih besar sekiranya langkah-langkah pencgahan kesihatan awam tidak diambil," katanya.

Menurutnya, biarpun mempunyai k3s aktif meIebihi 1,000, nilai Rt di Sabah telah stabiI dengan kadar 1.26.

"Ia masih merlsaukan kerana ia melibatkan bilangan k3s-k3s baru harian yang tinggi. Nilai Rt mungkin meningkat jika kita tidak mengambil langkah-langkah intervnsi kesihatan awam yang optima," katanya.

Beliau berkata, di Kedah pula nilai Rt yang direkodkan adalah 0.65.

"Sejajar dengan penurunan k3s di negeri Kedah, yang mencatat hanya dua k3s dalam tempoh empat hari yang lepas, nilai Rt terkininya telah menurun dari >1 ke 0.65.

Graf nilai Rt di atas menunjukkan bilangan kes-kes baru mengikut negeri untuk membantu menjelaskan perubahan tren…

Posted by Noor Hisham Abdullah on Selasa, 29 September 2020

"Ini menggambarkan pemtuhan kepada pr0sedur operasi standard (SOP) yang berkesan," katanya.Dr Noor Hisham berkata, nilai Rt bagi Malaysia pula adalah 1.25.

"Adalah penting bahawa masyarakat perlu mematuhi SOP serta lngkah-lngkah intrvensi yang ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia," katanya.

Sumber : Sinar Harian