Skip to main content
Baru je kalah PRN, Ini tindakan terbaru Anwar mahu tubuh kerajaan baharu

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim mendapat sokongan daripada Ahli Parlimen PKR susulan Ketua Pembangkang itu mendakwa memiliki majoriti yang 'kukuh dan meyakinkan' untuk membentuk kerajaan baharu.

Ketua Whip PKR, Datuk Johari Abdul, berkata sokongan Ahli Parlimen parti itu dicapai dalam perbincangan sesama mereka mengenai kedudukan terkini kerajaan Persekutuan berikutan pengumuman Presiden PKR itu, Rabu lalu.

Gambar fail pada Februari lalu, Ahli Parlimen PKR menaiki bas KL Hop-on Hop-Off di luar perkarangan pintu Istana Negara 2 untuk bertemu dengan Yang Di-Pertuan Agong di Istana Negara, Kuala Lumpur. Foto NSTP/AIZUDDIN SAAD

"Kami memanjatkan doa moga Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al Mustafa Billah Shah diberikan kesembuhan yang segera dan dikurniakan kesihatan yang baik.

"Ahli Parlimen PKR memberi sokongan penuh kepada langkah yang diambil (Anwar) untuk mengembalikan mandat rakyat pada 9 Mei 2018 dengan memberi tumpuan ke arah memacu pertumbuhan ekonomi dan mengurangkan jurang miskin dan kaya.

"Sebarang sokongan daripada Ahli Parlimen harus datang daripada keinginan mahu menyelamatkan negara daripada krisis kesihatan dan ekonomi susulan COVID-19 yang memerlukan sebuah kerajaan yang stabil, dinamik dan kuat," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Rabu lalu, Anwar mendakwa beliau mempunyai majoriti yang kukuh dan meyakinkan, iaitu hampir dua pertiga kerusi Parlimen bagi membentuk kerajaan.

Dakwa beliau, sokongan Ahli Parlimen itu daripada pelbagai parti termasuk yang berpihak kerajaan sedia ada, namun enggan mendedahkan jumlah Ahli Parlimen yang menyokongnya.

Namun, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mempersoalkan kenyataan Anwar sambil mendakwa Ahli Parlimen Port Dickson itu gagal menyatakan jumlah Ahli Parlimen yang menyokongnya tanpa mengemukakan sebarang akuan bersumpah (SD).

Menang PRN Sabah bukti rakyat terima pimpinan PM – Tuan Ibrahim

Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man menyifatkan kemenangan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, semalam membuktikan bahawa rakyat menerima kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut laporan Harian Metro, beliau yang juga Menteri Alam Sekitar dan Air berkata, bantuan berterusan untuk rakyat oleh Perdana Menteri sepanjang 'berperang' dengan Covid-19 diterima baik selain ditunjukkan menerusi PRN.

"Saya selaku kepimpinan PAS mengucapkan tahniah kepada GRS yang memenangi PRN dengan cemerlang hasil Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN).

"Apa yang penting kini, parti yang menang perlu pandang ke hadapan dan duduk semeja bagi merancang pembangunan rakyat di Sabah. "PAS walaupun tidak bertanding, kita tetap turunkan jentera dan hampir kesemua kepimpinan parti turun padang bagi membantu parti rakan mencapai kemenangan," katanya hari ini. Tambah beliau, kemenangan tersebut juga menunjukkan petunjuk baik kepada gabungan parti Kerajaan Persekutuan bagi berdepan Pilihan Raya Umum (PRU) nanti.

Bagaimanapun, beliau mengakui itu bukan jaminan untuk berada dalam kedudukan selesa kerana situasi politik sentiasa mempunyai cabaran.

Sumber : Harian Metro (Nor Fazlina Abdul Rahim)