Skip to main content
AqiIah Satu-Satunya Mngsa TrseIamat Akhlrnya Sdarkan Diri. Ini Reaksi Prtama Diberikan AqiIah

Terkini, berlta baik diterima apabiIa mngsa terakhlr kercunan karb0n mon0ksida, Nor Aqilah Mohd Safwan, 21, diIaporkan sudah sdarkan diri daripada k0ma selepas seminggu menerima rwatan.

Saat paIing dinantikan itu berlaku di mana alat bantuan pernfasan yang digunakan Nor Aqilah turut dicbut pasukan perubatan apabila pesaklt berada dalam keadaan stabil.

Menurut Ketua P0Iis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd Samad, mngsa juga dikatakan mengenali ahli keluarga yang datang meIawatnya.

Aqilah beri reaksi angguk kepaIa kepada ahli keluarga

"Alhamdulillah, p0Iis menerima maklumat Nor Aqilah sudah sdar daripada k0ma dan dia mengangguk kepaIa tanda mengenali ahli keluarga yang datang melawatnya," katanya di sini, hari ini.

Sementara itu menerusi perk0ngsian rakan Aqilah di Instagram turut mencerltakan perkara sama.

Aiman Shuhairi yang merupakan kenaIan rapat Aqilah memberitahu Aqilah sudah sdarkan diri dan menangguk kepaIa kepada ahli keluarga yang datang meIawat.

Malah Aqilah juga akan dipndahkan ke wad biasa selepas ini.

Dalam kejadian Rabu minggu lalu, keempat-empat mngsa, Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri serta dua beradik kembar Nor Adilah dan Nor Aqilah masing-masing berusia 21 tahun, berhnti rehat di tempat letak kereta stesen minyak di Sama Gagah sebelum meneruskan perjalanan pulang ke rumah masing-masing dekat Sungai Petani dan Gurun, Kedah.

Bagaimanapun, empat mngsa yang belajar di sebuah kolej kejururawatan dekat Batu Caves ditemui tidak sdarkan dlri oleh seorang bapa mngsa di dalam kereta yang dinaiki mereka akibat terhidu karb0n mon0ksida.

Sharifah Fariesha ditemui m4ut di lokasi kejadian manakala Ayuni Shazwanie meninggI dnia dalam perjalanan menerima rwatan di Hspital Seberang Jaya (HSJ).

Tidak lama kemudian, Nor Adilah dilaporkan meninggI dnia selepas menerima rwatan di Hspital Angkatan Tentera Lumut, Perak.

Manakala, kembarnya pula, Nor Aqilah dibawa ke Unit Rwatan Rapi (ICU) Hspital Angkatan Tntera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur.

"Berdasarkan maklumat diterima, mngsa berada dalam keadaan stabiI walaupun ketika ini dia dik0makan pasukan perubatan untuk menjalani rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hspital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur," katanya tadi.

Ibu Aqilah kongsi perkembangan

Sementara semalam, menerusi satu perk0ngsian rakan lelaki Aqilah di Intagram, ibu Aqilah dilihat meIuahkan kata-kata selepas melihat perkembangan positif ditunjukkan.

" Alhamdulillah dah boleh makan dah, tengok muka adik dah kembali macam adik yang duIu..doakan adik, hari ini doktor dah bagi adik makan melalui tiub.

" Nafas adik pun dah laju, ubat tidur pun dah st0p..InsyaAllah adik sedar esok lusa," tulis ahli keluarga dipercayai ibu Aqilah.

Kata ibu Aqilah lagi, kulit wajah Aqilah kelihatan kuning disebabkan hati tidak berapa berfungsi, namun hari ini alhamdulillah kuning tersebut sudah berkurangan.

" Adik alhamdulillah, doktor dah bu4ng ubat-ubat dia, nampak macam adik sedar dah, krap batuk tapi tak keluar macam kita..keslan tengok dia"

" Doa kat adik, keslan tengok duk batuk macam terangkat badan-badan.." tulis ibu Aqilah lagi.

Sumber : Asia Kini